Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рекордна продажба на картина на Дзао Уо-ки донесе 2735% възвръщаемост

Картината бе продадена на търг за над 65 млн. долара

Рекордна продажба на картина на Дзао Уо-ки донесе 2735% възвръщаемост

Снимка: Sotheby's

Абстрактна картина на китайско-френския майстор Дзао Уо-ки беше продадена за 510,4 млн. хонконгски долара (65,2 млн. щатски долара) на търг на Sotheby’s тази неделя. Сумата е 28 пъти по-голяма от тази, за която е закупено произведението предния път. Освен това картината поставя нов рекорд за продажбата на търг на картина с маслени бои, създадена от азиатски творец, пише Bloomberg.

Тайванският бизнесмен Чан Ци Дун, собственик на P&F Brother Industrial, е платил 2,3 млн. долара за произведението “Юни-октомври 1985“ през май 2005 г. Десетметровият триптих той пази в специално пространство във фабриката си.

Новият рекорд показва как азиатските творци свиват пропастта между тях и западните им колеги, както и нарастващата важност на региона на глобалната арт сцена като източник едновременно на творци и купувачи.

По думите на Паскал де Сарт, базиран в Хонконг дилър, който продава творби на Дзао от 35 години, новият рекорд поставя художника редом до следвоенни американски творци като Вилем де Кунинг, Марк Ротко и Барнет Нюман.

Продажбата на картината на Дзао помогна на Sotheby’s да достигне сумата от 1,56 млрд. хонконгски долара от своя аукцион на модерно и съвременно изкуство, който се проведе на 30 септември. Това е най-голямата сума за неин вечерен търг в Хонконг. Предварителната оценка на произведението беше за 1,16 млрд. хонконгски долара.

Sotheby’s отказва да разкрие кой е купувачът, който е спечелил наддаването по телефона. Самата продажба се е случила само за няколко минути, а предишният собственик Чан може да се похвали с 2735% възвръщаемост на инвестицията спрямо ръст от около 150% на S&P 500 през същия период.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
това не е изкуство . определено . не носи нищо - нито красота , нито послание , нито те кара да го гледаш и да се наслаждаваш . дори за релакс да зяпаш в него , а не в тавана не става . сно-ба-ри-я . типично безсмислена азиатска първична снобария .

Още от Новини
LVMH даде сделката за покупката на Tiffany за одобрение от ЕС