IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна сделка в НБА

Изпаднал баскетболен отбор ще бъде продаден за 550 млн. долара

17:47 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският баскетболен отбор "Милуоки Бъкс" ще бъде продаден за рекордната сума от 550 млн. долара. Бившият сенатор Хърб Кол купи отбора за 18 млн. долара през 1985 г., а сега го продава на два инвестиционни фонда – Fortress Investment и Avenue Capital Group. При финализирането си сделката ще постави нов рекорд за продажба на баскетболен отбор от НБА. Засега той все още се държи от Сакраменто Кингс, който бе продаден за 534 млн. долара, пише BusinessWeek. 

Сделката вероятно ще донесе усмивка на лицето на комисаря на НБА – Адам Силвър, както и на другите собственици на отбори. Рекордната сума се плаща за отбора с най-ниска реална стойност в шампионата. С един мач до края на сезона "Милуоки Бъкс" са спечелили само 15 мача и държат няколко негативни рекорда. Отборът е привлякъл най-малко публика – средно по 13 496 души на мач, а неотдавна списание Forbes класира "Бъкс" на последно място по стойност – 405 млн. долара.

Факт е, че половин милиард долара звучат твърде много за един изпаднал баскетболен отбор, но няма логика и в предположението, че новите собственици просто са много глупави. Обяснението е просто – колкото и слаб да е един отбор, той ще има дял от световните телевизионни права на шампионата, които се оценяват на около 20 млрд. долара. Дори най-слабите отбори получават възможността да домакинстват на силни тимове, които привличат много публика, съответно и приходи за домакина.

При смяната на собствеността на "Сакраменто Кингс", новият собственик е бил изключително доволен, защото е получил достъп до една тридесета част от правата за излъчване на НБА. Същата логика е породила и сделката за "Милуоки Бъкс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още