IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна сума за картина на Леонардо да Винчи подкрепи продажбите на Christie's

Продажбите на аукционната къща са скочили с 26% през миналата година

12:07 | 02.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Аукционната къща Christie's е отчела увеличение на продажбите през 2017 година с 26 на сто до 5,1 милиард брит. лири (5,8 милиарда евро) благодарение на добрите резултати във всички региони и рекордната сума на търга за картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", предаде Франс прес.

Продажбите от търгове на живо, които са се увеличили с 38 на сто до 4,6 милиарда лири (5,2 милиарда евро), са в основата на тези резултати на лондонската аукционна къща, се посочва в днешното ѝ комюнике. За сметка на това продажбите по споразумение са спаднали с 32 на сто до 472,4 милиона лири, а онлайн продажбите остават все още твърде скромни със 165,6 милиона лири.

Във всички географски области се отчита нарастване, включително с 68 на сто до 1,5 милиарда в Европа и Близкия изток и с 11 на сто до 582,9 милиона в Азия.

Продажбите на произведения на импресионисти и модернисти са се повишили с 60 на сто (1,2 милиарда лири), на съвременното и следвоенното изкуство - с 25 на сто (1,2 милиарда лири), а на азиатското изкуство - с 50 на сто (704,6 милиона лири).

Седем от десетте търга, при които са достигнати рекордни цени миналата година по цял свят, са на Christie's. Сред тях е прословутото платно на Леонардо да Винчи "Спасителят на Света", продадено на търг за 343,2 милиона британски лири или 390 милиона евро. 

През 2018 година ще се съсредоточим върху разширяването на световната ни клиентела и подобряването на услугите, които предоставяме, и то най-вече онлайн, коментира генералният директор на Christie's Гийом Черути.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още