IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ректорът на НАТФИЗ: Трябват нови принципи за финансиране на киното

При покритие между фестивални призове и зрителски интерес всичко е наред, посочи проф. д-р Станислав Семерджиев

15:51 | 04.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Един от основните проблеми във финансирането на киноиндустрията е колективната безотговорност. Начинът на създаването на комисиите, които разпределят финансирането, и изграждането на цялата система на държавното финансиране до момента по-скоро дават индикации за проблем, отколкото за успех. Това изисква законови промени, които се бавят, твърди проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", в предаването "Смарт час" на Bloomberg TV Bulgaria.

"В Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ) се създадоха нови специалности, обучението се преструктурира, като само трябва още да се подобри материално-техническата база", информира той и посочи, че началото на драматургията като специалност се създава в началото на 90-те години.

Ректорът на НАТФИЗ обясни, че филмите от последните две десетилетия са създадени от 70% от хора, които са завършили тази специалност. “Моите студенти работят и създават филми, които се гледат от публиката”, коментира проф. Семерджиев.

Той разкри и тайните при правене на седмото изкуство.

"В САЩ има специални маркетингови изследвания преди създаването на всеки филм. Проучват се вкусовете, нагласите и желанията на аудиторията. В България не го правим. Човек не може да изразява само себе си, а и една всеобща нагласа към живота", подчерта професорът, но е категоричен, че българското кино е в добро състояние въпреки всичките тези проблеми.

"Много пъти фестивалните награди се дават по субективни причини. Когато обаче има покритие между фестивални призове и зрителски интерес, тогава нещата са ок", уточни той.

Семерджиев е на мнение, че наградите "Оскар" са лакмус за много настроения и социални нагласи в глобален мащаб. “Но квотният принцип в областта на изкуството, културата и науката е абсурд", смята ректорът на НАТФИЗ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още