IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реплика на лунния костюм на астронавта Нийл Армстронг гостува в "Музейко"

От 20 януари до 24 март детският научен център ще представи една от общо 15-те реплики на костюма

13:27 | 26.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Извън САЩ, България е втората дестинация след Виена, в която може да се види реплика на костюма на Нийл Армстронг, с който той стъпва на Луната. Това заяви в Bloomberg TV Bulgaria Интервю Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ на Детския научен център „Музейко“.


 

От 20 януари до 24 март „Музейко“ ще представи една от общо 15-те реплики на костюма на Нийл Армстронг, който може да бъде разгледан и под формата на 3D сканиране.

„Инициативата за изработването на общо 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА по повод 50-тата годишнина от мисията „Аполо 11“ и от кацането на Луната за първи път“, посочи Герчева.

Тя съобщи, че репликата тежи 90 килограма, колкото е и оригиналният костюм. По думите й изключително сложна инженерна работа е сглобяването му. Тя подчерта, че експонатът е направен така, че може да бъде докосван.

Директорът „Програми и изложби“ на „Музейко“ информира, че в центъра са подготвени програми и инициативи, които да вдъхновят децата и да запалят интереса им към Космоса.

„Децата, които посещават „Музейко“, могат да изработват макети на Слънчевата система, като с тази арт техника разказваме на децата за Луната. Имаме и други дейности, например с помощта на строителни блокчета, децата могат да построят база, на която астронавтите могат да живеят на Луната“, разказа Весела Герчева.

Научният детски център наскоро беше част от проекта „Космическа поща“, който събра картички и писма, изработени от деца от целия свят, включително и от България.

Условие за участие в него беше децата да напишат или да нарисуват своя отговор на въпроса „Защо мислите, че Земята има нужда от Космоса?“.

„След това всички тези творения бяха изстреляни в Космоса и върнати обратно на Земята на борда на ракетa „Ню Шепърд“ на компанията Blue Origin. Сега се очаква всяко дете да получи обратно картичката си с печат „Flown to Space“ („Летял в Космоса“)“, информира директорът „Програми и изложби“ в „Музейко“.

Какво съдържат тайните джобове на костюма на Нийл Армстронг? Какво е общото между stem методиката и космонавтиката? На какво се учат децата от уроците на платформата на „Музейко“? Какви са новите инициативи в онлайн работилниците в Детския научен център?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти нямаш общо с дейвствителността.Никога.Пръскачка на глупости, опорки и лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
психо , политиката няма нищо общо с действителността понякога ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Смех си ти, пенионерче старшинка, отглеждащо кози и дрънкащо единствено глупости.А кацането на Луната е признато веднага от СССР, за твой ужас, ама кой да чете. Важното е да блееш глупостите, чути от себеподобните ти де.би.ли!Що не предложиш на Ленин калните налъми са вземат в Музейко, може да се навият...:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"...костюма на Нийл Армстронг, с който той стъпва на Луната."Смех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още