IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решиха съдебен спор за собствеността върху скулптура на Пикасо

Страните успяха да сключат финансово споразумение

22:50 | 16.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съдебният спор за собствеността на скулптурата на Пабло Пикасо „Бюст на жена (Мари-Терез)“ приключи с финансово споразумение. Произведението на изкуството е създадено през 1931 г., а очакванията бяха, че делото ще започне през септември в Ню Йорк.

Скулптурата в крайна сметка ще отиде в ръцете на американския милиардер Леон Блек. 

Спорът беше между него, дъщерята и внука на Пикасо, лондонския агент, договорил през 2014 г. купуването на статуята за катарското кралско семейство, и нюйоркската галерия „Гагосян“, която е купила бюста през 2015 г.

Наследниците на Пикасо приеха да изплатят неуточнена публично сума на лондонския агент Pelham Europe и на катарското кралско семейство, които са договорили покупката с дъщерята на Пикасо Мая за 47 млн. долара.

Няколко дни преди последната вноска обаче продажбата е анулирана, защото дъщерята на Мая не била съгласна с нея и успява да договори по-висока цена с Лари Гагосян – 105,8 млн. долара. Той пък продава произведението на изкуството на милиардера Леон Блек, който трябвало да я получи през февруари, след приключването на изложба в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

След като разбират за двойната продажба Гагосян и Pelham Europe сезират съда.

В крайна сметка всички страни в спора обявиха, че са доволни от постигнатото споразумение.

Леон Блек, който ще получи творбата, разполага със състояние от 4,7 млрд. долара. През 2012 г. той купи версия на прочутата картина на Едвард Мунк „Викът“ за 120 млн. долара.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още