IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реставраторът на пиана и рояли: Избираш и се посвещаваш на изкуството

Пазарът на старинните музикални инструменти е в Европа, посочи Петър Димитров

14:32 | 05.02.20 г.
<p>
	Петър Димитров, реставратор на пиана и рояли. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Петър Димитров, реставратор на пиана и рояли. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пианото и роялът са много интересна техника, много устойчива. Стогодишното пиано не е старо. За нас такова е от края на 19 век. Най-хубавите пиана са правени между 1930 и 1945 година. Това разкри в в ефира на Bloomberg TV Bulgaria реставраторът на пиана и рояли Петър Димитров.

“Звукът на  стогодишните инструменти е много интересен”, посочи той.

От 1990 година майсторът поправя, реставрира и връща към живота пиана и рояли.

Петър Димитров информира, че най-ниските цени за добро ново пиано започват от 9 хил. лева, а за нов роял - от 20 хил. лева. Между 2 и 3 хиляди лева са инструментите, които се търгуват най-много в България, но инструмент под 2 хил. лева няма много дълъг живот, смята експертът.

"За мен едно пиано е лошо, ако хоризонтът му на живот е 10-15 години", заяви майсторът.

По думите му реставрацията на ценни инструменти може да стигне и 10 хил. лева. Много по-често се сменят ценни части и възли, за да може инструментът да работи безпроблемно в продължение на няколко десетилетия.

Преди години много фирми са пращали инструментите си за реставрация в България, но сега се ориентират към Китай. Полша се е утвърдила като пазар на реставратори и инструменти от цяла Европа.

Реставраторът на пиана и рояли се опитал да привлече интересът  към пазар като българския, но се отказал заради трудности. Музикантът включил в инициативата 85 души, но поради манталитета "нация от индивидуалисти" се отказал.

"Удовлетворението, което ми носи реставрацията, няма цена", вярва Димитров. 

Той напомни, че старите инструменти звучат добре, защото се правят от дървен материал, сушен дълго време - десетки години, докато сега се използва фабрично изсушен материал.

Димитров разказва, че едно пале с дървен материал престоява в двора на фабрика около десет години. Той е на мнение, че това се отразява при изработката на музикалния инструмент – „десет години на всякакви метеорологични условия и още две години и половина на обработка във фабриката".

"Ако един роял, направен в Китай, струва 30 хил. лева, един роял на тези фирми струва 360-370 хиляди лева, защото първите материали, които са вкарани в него, са купени преди 12,5 години. Чугунените лири прекарват година и половина на открито и още една година под навес", разказ за процеса експертът.

Реставраторът на пиана и рояли разкри, че не идва от музикално училище, а от дърводелски техникум, и се е посветил на „огромната наука, която изучил”.

Петър Димитров дори реставрирал пиано, което е затънало до половина в пясъка във Варна преди много години, но го спасил.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още