IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Richemont отбеляза неочакван ръст на приходите около Коледа

Собственикът на Cartier е подкрепен от търсенето на луксозни бижута и възстановяването на продажбите на часовници в собствените му магазини

13:32 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на бижутата Cartier и часовниците IWC Schaffhausen - Richemont, отчете неочакван ръст на приходите от коледния сезон, подкрепен от търсенето на луксозни бижута и възстановяването на продажбите на часовници в собствените му магазини, съобщава Bloomberg.

Приходите са се увеличили с 5%, без да се включват валутните промени, през трите месеца до края на декември, заяви базираната в Женева компания в четвъртък. Анализаторите очакваха продажбите да са без промяна за третото фискално тримесечие на компанията, сочи медианна оценка от проучване на Bloomberg News. Акциите на компанията поскъпнаха с 6,7% в Цюрих след ръст от 4% в сряда.

Компанията е засегната от най-големия спад на швейцарската индустрия за часовници от 80-те години, като се наложи да изкупи непродаден инвентар от търговци на дребно и да съкрати служители от Cartier, Vacheron Constantin и Piaget.

Възстановяването на растежа на продажбите на часовници в собствените магазини на Richemont може да предизвика по-добри поръчки от търговците на дребно, казва Алесандо Милиорини, анализатор в Mirabaud Securities. Продажбите са се подобрили във всички региони и бизнеси, което позволява на Richemont да си поеме дъх след спада на приходите от 12% през първото полугодие.

„Има защо швейцарската индустрия за часовници да е по-оптимистично настроена“, казва Милиорини. „Подобрението се дължи на Азиатско-тихоокеанския регион, като китайците са най-важната потребителска база, но регионалното подобрение е дори по-широко разпространено“.

Продажбите на едро на часовници обаче остават отрицателни, което води до спад от 2% на приходите на подразделението при постоянни валутни нива.

Общите продажби на дребно на Richemont са нараснали с 12%. Приходите от продажби на едро са се понижили с 3% спрямо 20-процентов спад през първото полугодие.

„Представянето на дребно е особено позитивно, като това е сигнал, че базовото потребление се възстановява, а оттам може да последва и възстановяване на поръчките на едро“, каза Зузана Пуш, анализатор в Berenberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още