IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Richemont се сбогува с китайския си бизнес Shanghai Tang

Компанията беше продадена на италианския инвеститор Алесандро Бастали

16:32 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската компания за луксозни стоки Richemont продаде Shanghai Tang, базирана в Хонконг фирма за модни стоки, която някога беше една от първите китайски луксозни марки, които търсеха глобално присъствие. Купувачът е италианският предприемач Алесандро Бастали, пише Bloomberg.

Швейцарският гигант сложи край на 19-те години, в които беше собственик на Shanghai Tang, която произвежда мъжко и дамско облекло, комбинирайки влияния от западния и китайския дизайн. Това е първата продажба на луксозна марка на Richemont от 2007 г. насам, когато фирмата се раздели с Montegrappa.

"Продажбата на Shanghai Tang е логична стъпка“, коментира Тене Уебър, анализатор във Vontobel. “Марката не си струваше нито от гледна точка на продажбите, нито откъм печалба“.

Shanghai Tang е основана още през 1994 г., а в момента има 48 магазина. Въпреки че марката се възползва от подновения интерес на по-младите потребители и от разширяващото се китайско влияние в глобален мащаб, фирмата така и не успя да стъпи сериозно в САЩ и Европа, а потребителите на бързо развиващия се китайски пазар предпочетоха западни луксозни марки.

Richemont придоби контролния дял от компанията през 1998 г., година след като суверенитетът на Хонконг беше прехвърлен от Великобритания на Китай. Останалата част от пакета акции беше придобит през 2008 г.

Базираната в Женева луксозна компания сега подновява портфолиото си, като обедини онлайн звеното Net-a-Porter с Yoox през 2015 г. Тя притежава 18 марки, включително Cartier, Montblanc и IWC. Компанията обяви продажбата този понеделник, но не разкри каква е стойността на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още