IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolling Stones в Куба: нещо повече от рокендрол

За някои днешният концерт е дори по-важен от посещението на американския президент преди три дни

17:21 | 25.03.16 г.
<p>
	Rolling Stones в Куба. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Rolling Stones в Куба. Снимка: Ройтерс

Когато Rolling Stones изсвирят първите си акорди в Хавана днес, стени от високоговорители ще избълват децибели към стотици хиляди фенове.

През 80-те години Рикардо Гутиерес е трябвало да се крие, за да слуша рок. "Трябваше да влезете в стая и да затворите вратата. И да намалите наистина много звука", спомня си пред Франс прес Гутиерес, 48-годишен бивш военен, който работи като шофьор на такси в Хавана. "Не биваше никой да ви чува".

Гигантският концерт на Rolling Stones три дни след историческото посещение на Барак Обама в Куба не е просто музикално събитие - за някои той е дори по-важен от идването на американския президент.

През 60-те, 70-те и голяма част от 80-те години комунистическите власти бяха прокудили от острова тази музика, смятана за "подривен инструмент на янките".

Днес, макар че ограниченията са отпаднали, Куба отбелязва значително изоставане в рок-културата и мнозина виждат в този концерт възможност за освобождаващо влизане в крак с времето.

"Концерт на Rolling Stones в Хавана? Това е мечта!" споделя Еди Ескобар, основател на "Жълта подводница", един от малкото барове в кубинската столица, където свирят рок-групи. "Рок музиката, смятам, ще доведе до отваряне на всичко останало - политиката, икономиката, интернет. Изоставаме с 20 години в абсолютно всяка област", възкликва 45-годишният Ескобар.

Да си рокаджия в Куба

Rolling Stones няма да карат кубинците да плащат за този изключителен концерт, тъй като обичайните цени на билетите на групата съвсем не съответстват на кубинските стандарти.

Събитието е изключително рядко на остров, на който през последните години са успели да изявят само няколко американски групи.

Преди бариерите бяха идеологически, но вече засягат финансовите и логистични въпроси, както и ограниченията на американското ембарго, което остава в сила въпреки започналото през 2014 г. сближаване със САЩ.

Организаторите заявиха пред специализираното списание "Билборд", че за събитието са били доставени 61 контейнера. В Хавана бе изпратен и екип от 350 души. Нещо задължително за остров, където има недостиг на всичко.

"Много е трудно да се намерят инструменти", казва Давид Ябор, 33-годишен певец на групата "Айре либре", която ще свири тази седмица в "Жълтата подводница".

"Нямаме магазини, от които да купим усилватели за баса или китарата, нито качествени микрофони", обяснява той. Дори самият факт да се снабдите с рок-музика се оказва проблем в Куба.

Невъзможно е да се пазарува онлайн поради ембаргото и ограничения достъп до интернет, а държавните магазини продават само продукти на местния дистрибутор "Егрем".

Любителите нямат друг избор, освен да посещават магазините за пиратски компактдискове, които процъфтяват в Хавана, като бутика на улица Л., където ви записват диск по ваш избор за еквивалента на един долар.

Няколко поколения

Макар че държавните медии редовно споменават за концерта на Rolling Stones, по улиците не се вижда нито един плакат. Рекламите са забранени.

Няма проблем, така или иначе всички знаят за него, казват отдавнашни фенове като 51-годишния Едуардо Гонсалес. Той си спомня резкия приток на адреналин, който е изпитвал, когато разменял с приятелите си грамофонни плочи и касети.

Британските "дядовци на рока" не предизвикват голям ентусиазъм сред най-младите, но това няма да им попречи да участват в големия купон.

"Това е поколението на родителите ни", потвърждава 22-годишният студент по медицина Хосе Антонио Гонсалес, който предпочита Адел и хип-хоп групата "Си.Ай.Ей." "Но ще отида със сигурност! Кубинците обожават музиката и купоните!"

Рок-фенът Гутиерес обаче няма да бъде на концерта. За него рок-енд-рол треската е отминала. "Днес ни предлагат старите Rolling Stones, но когато те наистина бяха Rolling Stones ни ги забраняваха. Изпуснали сме влака", добавя той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още