IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Roma" на Netflix получи 10 номинации за "Оскар"

Това е стъпка напред в отношенията на стрийминг услугата с филмовата индустрия след години на спорове

18:00 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: ROMACuaron Facebook page</em></p>

Снимка: ROMACuaron Facebook page

Стрийминг гигантът Netflix попадна под холивудските прожектори за първи път днес, след като нейната продукция „Roma” беше номиниран за най-добър филм от Филмовата академия, пише Bloomberg.

Полуавтобиографичният поглед на режисьора Алфонсо Куарон върху живота на домашна прислужница в Мексико сити получи общо 10 номинации, колкото има и „Фаворитката“.

Куарон е номиниран за режисура и оригинален сценарий, а Ялица Апарисио за главна женска роля, докато Марина де Тавира се сдоби с номинация за поддържаща актриса.

Номинациите за „Roma” са стъпка към реабилитирането на Netflix, която се опитва да накара Холивуд да приеме нейната фокусирана върху стрийминга стратегия за пускане на филмите. Компанията пусна „Roma” само в ограничен брой кина, преди да го предложи в платформата си, но предпочита дебютът в кината и в стрийминг услугата ѝ да се случва едновременно – нещо, с което голяма част от кината не са съгласни.

Големите вериги като AMC Entertainment Holdings и Cinemark Holdings отказаха да покажат филма.

Признанието от Академията ще помогне на Netflix и в още един аспект – привличането на режисьори, продуценти и актьори от конкурентните холивудски студиа, които вече започнаха да изтеглят съдържанието си от платформата, тъй като планират да пуснат собствени онлайн услуги.

Конкурентът на Netflix – Amazon.com, имаше номинация за „Оскар“ през 2017 г. с „Манчестър до морето“, но не спечели. За разлика от Netflix, Amazon предпочита традиционния подход към старта на разпространението.

Тази година нейният „Cold War” получи номинации за режисура, оригинален сценарий и чуждоезичен филм. Той ще се конкурира с „Roma” и в трите категории.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още