IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия пуска нови възпоменателни монети за Олимпиадата в Сочи

В обращение влизат две златни, една сребърна и една монета от неблагороден метал

12:53 | 28.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от пуснатите по-рано през годината монети.<em> Снимка: Руската централна банка</em></p>

Една от пуснатите по-рано през годината монети. Снимка: Руската централна банка

В рамките на своята монетна програма "Сочи 2014", централната банка на Русия пуска в обращение нови монети, посветени на XXII Олимпийски зимни игри и XI Параолимпийски зимни игри в Сочи през 2014 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Новите монети са сребърна с номинал 3 рубли, златни с номинални стойности от 50 и 100 рубли с година на издаване "2011", както и монета от неблагороден метал с номинална стойност 25 рубли.

Сребърната инвестиционна монета (с 31,1 грама сребро) е с диаметър 35 милиметра и тираж от 300 хил. броя. На лицевата страна е разположено релефно изображение на герба на руската федерация с надпис "Российская федерация" и показания номинал на монетата. На обратната страна е разположено релефно изображение на леопард (официалният талисман на игрите) с надпис „Сочи“ и датата 2014 г., а под тях – петте олимпийски кръга.

Златната монета с номинална стойност 50 рубли и тежест на благородния метал от 7,78 г. е с диаметър 20 мм, а тиражът й също е 300 хил. броя. Лицевата и обратната страна са идентични на сребърната монета, като единствената разлика е указанието за номинала.  

Другата златна монета е със същите изображения, но е по-тежка - 15,55 г., проба 999, голяма е 28 мм и е с тираж 100 хил. броя.

Последната нова монета – от неблагороден метал, има формата на кръг с бял цвят с диаметър 27 мм. Тиражът й е 250 хил. броя.

На лицевата страна монетата има кант, релефен герб на Русия със същия надпис, както и знакът на монетния двор на Санкт Петербург. На обратната страна е разположено цветно изображение на емблемата на XXII Олимпйски игри на фона на гора.

По-рано през годината монетният двор пусна и други възпоменателни монети.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още