IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се опитва да засили местното производство на козметика

В момента се внасят 90% от съставките на козметичните продукти

18:04 | 29.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руското министерство на промишлеността и търговията проучва възможностите за замяна на вноса при парфюмерията и козметиката, съобщи „Известия“.

В момента, според участници на пазара, дори произведените в Русия кремове и парфюми са с 90% вносни съставки.
Министерството проучва възможностите на местната химическа промишленост да произвежда суровини, а от производителите на парфюмерия и козметика иска информация за възможностите за използването им. След проучването ще бъде дадена оценка дали е възможно заместване на вноса в сектора.

Ще бъдат подбрани фабрики, които биха могли да произведат необходимите съставки за руски и чуждестранни брандове, става ясно от протокол от съвещание на Министерството.

Някои компании обаче нямат средства, за да започнат производство на козметични суровини, коментира председателят на Руската парфюмерийна и козметична асоциация (РПКА) Татяна Пучкова.

Много производства на препарати за козметиката са западнали след разпада на СССР, включително внушителна база за производство на етерични масла в Крим и Краснодарския край, разказва тя. За последните 20 години са се появили множество нови високотехнологични продукти, но Русия е изостанала в това направление.

В лабораториите на компаниите отлежават много интересни разработки, но предприятията нямат опит и финансови възможности да пуснат в производство новите съставки.

По данни на Татяна Пучкова в козметичната индустрия се използват до 2 500 козметични съставки. Секторът е силно подвластен на модата – до 20% от асортимента ежегодно се подменя. 90% от съставките са вносни, с изключение на основните повърхностно активни вещества. Например почти 100% е вносът на УВ-филтри, консерванти, пигменти, багрила, аромати, някои функционални съставки и тропически масла.

Козметиката потенциално влияе на здравето, затова за нейното производство е необходимо да се ползват качествени, добре пречистени съставки. Много от произвежданите в Русия не съответстват на това изискване.

Въпреки това РПКА високо оценява потенциала за развитие на пазара на суровини, особено производството на масла и растителни екстракти. За това има перспективи в Крим, Алтай, Краснодарския край и Далечния Изток.

Разходите за суровини формират 30% от себестойността на козметиката. Според експерта още е рано да се каже дали замяната на вноса ще се отрази на крайните цени за потребителите, тъй като руските суровини на първо време може да се окажат по-скъпи от вносните аналози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
лусиона за вана бележи неочакван ръст в продажбите, хехехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ACA
преди 6 години
Русия имаше някои забележителни постижения по времето на Брежнев. Спомням си че Маки държеше хората на разстояние и предпазваше от грип.Тройной ставаше за пиене и хората не се натравяха както сега с препарати за почистване на вани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още