IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия въвежда единна минимална цена на водката независимо от процента алкохол

Експерт очаква промяната да намали търсенето брандове със спирт под 40-градуса

10:57 | 20.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Минималната цена на дребно на водката от всички видове процентно съдържание в Русия от днес се приравнява към минималната цена на 40-градусовата водка, която е 205 рубли (около 3 долара по текущия официален курс - бел. ред.) за 0,5 литра. Това предаде ТАСС, цитирайки заповед на министерството на финансите.

По този начин цената на водката с процентно съдържание от 37 до 38 градуса се повишава с 9 рубли за 0,5 литра, на водката с 38 до 39 процента - с 4 рубли за 0,5 литра, а цената на по-силната водка остава без промяна. Минималната производствена цена на всички видове водка се определя на 173 рубли за 0,5 литра, а цената на едро - на 178 рубли за 0,5 литра. 

Въвеждането на унифицирани цени е свързано с необходимостта да бъдат отстранени възможни противоречия, съобщава БТА.

Финансовото министерство на Русия установява минимални цени на алкохола от 2009 година като част от борбата с незаконното производство. Минималните цени, които са в сила в момента, са 371 рубли (5,5 долара) за 0,5 литра коняк, 164 рубли (2,5 долара) за 0,75 литра шампанско. Разглежда се възможността и за въвеждане на минимални цени за различните категории вина.

Засега няма причини да се повишават минималните цени на дребно, тъй като обикновено такова повишение е свързано с увеличаване на акцизите, а акцизите за силния алкохол в Русия са замразени за още две години.

Според данни на ръководителя на информационния център Wine Retail Александър Ставцев до неотдавна продажбите на водка с процентно съдържание 38 процента в Русия стабилно са нараствали заради по-ниската цена. Според експерта след изравняването на цените търсенето на този вид водка ще спадне на практика до нулево.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
до оня дем ги величаеше, днес били *** ... късия няма да ти плати надника бе, малоум ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
само *** разреждат водката ... просто 40 градусовата е по качествена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Ти пък - винаги могат да разредят от по-силната хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
"Според експерта след изравняването на цените търсенето на този вид водка(37-38 градуса) ще спадне на практика до нулево"E защо пък!? Някой може да предпочита да си купува водка, но да не е 40-градусова, а леко по-слаба :) Или руснаците не са такива хора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още