IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски розов диамант постави рекорд на търг на Sotheby's в Женева

Той беше закупен от анонимен участник за сумата от 26,6 млн. долара

16:57 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Рядък лилаво-розов диамант беше продаден за 26,6 млн. долара на търг на аукционна къща Sotheby’s в Женева в сряда. Диамантът, който е добит в Русия, беше определен като „истинско чудо на природата“, предават Франс прес и Ройтерс.

„Духът на розата“ е 14,83-каратов овален скъпоценен камък, за който се очакваше да бъдат платени между 23 млн. долара и 38 млн. долара, съобщи Sotheby’s. Макар че наддаването започна при цена от 16 млн. долара, крайната сума достигна 21 млн. долара. С комисионата камъкът постави световен рекорд при лилаво-розовите диаманти.

Розовият диамант беше продаден на купувач, който участвал в търга по телефона и пожелал да остане анонимен.

През последните години диамантите с естествен цвят са много желани от най-богатите хора в света. За разлика от белите диаманти тези камъни притежават специфична решетъчна структура, която пречупва светлината, създавайки ефекта на цвета.

По-рано този месец мината Аргайл в Западна Австралия, която е най-големият източник на розови диаманти в света, спря добива заради изчерпване на ресурсите.

Скъпоценният камък е изсечен от най-големия розов кристал, откриван в Русия, и беше добит през юли 2017 г. от руската компания за добив на диаманти Алроса. Той беше показван в Тайпе, Хонконг и Сингапур.

„Щастливият купувач може да се възползва от растящите цени на розовите диаманти през идните години благодарение на все по-голямата им рядкост“, коментира Тобиас Корминд, управляващ директор на най-голямата онлайн компания за диаманти в Европа, 77 Diamonds.

По данни на Sotheby’s пет от десетте най-скъпи диаманта, продавани някога, са розови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още