IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair свива с 20% капацитета си за идните два месеца заради слаби резервации

Съкращенията ще бъдат свързани с намаляване на честотата на полетите и не предвиждат закриване на маршрути

17:09 | 17.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Нискотарифната авиокомпания Ryanair ще намали капацитета си от полети с още 20% през септември и октомври след като повторното въвеждане на някои ограничения за пътувания е довело през последните десет дни до значително отслабване на бъдещите резервации, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Ryanair, която миналия месец намали целта си за брой пътници до 60 млн. за фискалната година до март 2021 г. спрямо прогнозираните 80 млн. през май, информира, че ръстът на случаите на COVID-19 през последно време в някои европейски страни е засегнал особено резервациите на пътувания по работа.

Книжата на ирландската авиокомпания, които постигнаха силен ръст през последните сесии и достигнаха най-високото си ниво от началото на юни, поевтиняват с 3,85% до 11,11 евро към 16,06 ч. българско време.

Авиокомпанията съобщи, че съкращенията ще бъдат съсредоточени основно във Франция, Испания, Ирландия и Швеция и ще включват предимно намаляване на честотата на полетите вместо закриване на маршрути. Тя е увеличила полетите до 60% от обичайния си график този месец, след като възобнови полетите през юли.

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа съобщи миналия месец, че очаква да достигне около 70% от графика си от миналата година между октомври и март.

Засилените ограничения за пътувания нанесоха удар на въздушния трафик до Испания и Франция през последните седмици, а Ирландия позволява само пътувания в непрепълнени самолети до десет европейски страни. В понеделник Ryanair отново разкритикува тази политика като „изключително рестриктивна“.

Авиокомпанията съобщи, че засегнатите пътници ще бъдат уведомени за вариантите за полети.

EasyJet е сред останалите авиокомпании, които също обмислят намаляване на полетите заради възобновяването на ограниченията за пътувания, които отказаха хората да резервират късни летни почивки, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Франция и Холандия бяха добавени в списъка със задължителна карантина на Великобритания миналата седмица, а авиокомпаниите са обезпокоени, че ще бъдат върнати ограниченията за Гърция и Турция заради растящия брой случаи на коронавирус, допълват източниците,  пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са в начална фаза.

Авиокомпаниите се надяваха да възстановят част от обичайно доходоносния летен сезон след месеци на блокада заради пандемията. Приходите са от ключово значение за оцеляването на авиокомпаниите през обичайно слабите зимни месеци.

Авиокомпаниите започнаха да правят графиците си в края на юни и през юли в отговор на намаляването на случаите, което доведе до повторно отваряне на страните.

„Смятаме, че ограниченията ще засегнат тежко търсенето на пътувания в края на лятото и ще повлияят на нагласите на инвеститорите за всички европейски авиокомпании, пътуващи на кратки разстояния“, коментира анализаторът от Citi Марк Мандука в съобщение до клиенти от понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още