IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair включва клауза за Brexit за билетите след март 2019 г.

Британската авиоиндустрия няма резервна опция, когато споразумението „Открито небе“ в ЕС, спре да важи за Великобритания

16:56 | 01.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нискобюджетната авиокомпания Ryanair продължава с подготовката си за най-лошия възможен сценарий за Brexit тази седмица. Компанията обяви, че ще включи „клауза за Brexit” в резервациите си за лятото на 2019 г., съобщава Quartz.

Това означава, че билетите на потребителите може да се окажат невалидни, ако дотогава Великобритания и Европейския съюз не достигнат до алтернативна сделка в областта на авиацията.

За разлика от други индустрии, които могат да разчитат на съществуващите правила на Световната търговска организация след Brexit, британската авиоиндустрия няма резервна опция, когато споразумението „Открито небе“, което в момента позволява на линии от ЕС свободно да летят из блока, спре да важи за Великобритания.

По план страната трябва да напусне ЕС в края на март 2019 г. и Ryanair се готви за сценарий, в който полетите между Великобритания и ЕС ще спрат заради липсата на сделка.

Стъпката от страна на базираната в Ирландия Ryanair бе направена, след като компанията вече кандидатства за установяването на британско дъщерно дружество през декември, което ще ѝ позволи да оперира маршрутите в рамките на кралството като вътрешна авиолиния, ако сделка липсва.

Макар че анализаторите смятат, че е малко вероятно Брюксел и Лондон да не намерят междинно решение – и двете страни имат много за губене – Ryanair предпочита да не рискува.

Авиокомпанията ще представи графика си за лято 2019 г. през септември тази година и заяви, че парите на клиентите ще бъдат възстановени, в случай че полетите им бъдат анулирани заради клаузата Brexit.

“Засега не виждаме регулаторно решение“, каза маркетинг директорът на Ryanair Кени Джейкъбс. „Ако междувременно до септември се намери регулаторно решение, то тези билети ще бъдат продавани нормално“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още