IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Ted Baker хвърли оставка

Рей Келвин, който е и основател на британската верига, бе обвинен в сексуални посегателства

16:06 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският моден бранд Ted Baker си търси ново ръководство: бившият директор Рей Келвин подаде оставка заради обвинение в сексуален тормоз, предава Bloomberg.

Заради обвиненията Келвин не изпълняваше функциите си от декември, а сега напуска официално компанията, която основа навремето.

63-годишният мениджър е обвинен от служителки, че наред с други неща ги е прегръщал срещу волята им или ги е молил да сядат в скута му. Келвин отхвърля твърденията. Жалби за неподходящото поведение на основателя на Ted Baker бяха публично повдигнати първоначално под формата на онлайн петиция.

Твърденията не са само за сексуален тормоз. Според Bloomberg Келвин е ударил служител в офиса срещу стъклени стени. Смята се, че инцидентът е бил забелязан от десетки колеги.

Компанията е назначила адвокатска кантора, която да разследва твърденията. Резултатите ще бъдат представени скоро.

Акциите на компанията се обезцениха с около 5% след обявяването на новината. Напускането на Кевин оставя една от най-успешните британски вериги за търговия на дребно пред несигурно бъдеще поради близката връзка на основателя с веригата.

Келвин основава марката през 1988 г. в Глазгоу. Той притежава 35 процента от акциите, в момента те са на стойност около 340 млн. евро.

„Ted Baker бе моят живот и душа от 30 години насам", каза Келвин по време на обявяването на напускането си. „Последните няколко месеца бяха изключително болезнени и сега отделям време да обсъдя със семейството си какво ще бъде следващото ми приключение".

Ted Baker оперира повече от 500 магазина. От май модната верига ще присъства и в Германия, компанията отваря клон в Хамбург.

Други мениджъри, които са напускали компании заради неподходящо поведение или отношение на работното място, са филмовият продуцент Харви Уайнстийн, бившият шеф на CBS Corp. Лесли Мунвес и бившият мениджър на Pixar Джон Ласитър.

Изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор Линдзи Пейдж ще продължи да бъде такава в Ted Baker. Председателят Дейвид Бърнстейн ще „предостави допълнителна подкрепа“ като изпълнителен председател, заявиха от компанията, но ще остане на тази позиция до 30 ноември 2020 г.

Акциите на модната верига се обезцениха през миналата седмица, след като тя съобщи, че печалбата за годината е засегната от неблагоприятни валутни движения и други фактори. Предупреждението е заради нов набор от проблеми, включително неочаквани разходи за продукти и отписване при инвентаризация, след като компанията съобщи по-рано за силни продажби по време на коледния сезон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още