IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 6,1 млрд. долара за ден Илон Мъск вече е по-богат от Уорън Бъфет

Сега Мъск е седмият по богатство човек в света, като изпреварва и технологичните титани Лари Елисън и Сергей Брин

10:58 | 11.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Състоянието на главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск се е увеличило с 6,1 млрд. долара в петък, с което той вече е по-богат от Уорън Бъфет. Това показва статистиката на Bloomberg Billionaires Index, след като акциите на автомобилопроизводителя поскъпнаха с 11% в рамките на вчерашната сесия.

Сега Мъск е седмият по богатство човек в света, като изпреварва и технологичните титани Лари Елисън и Сергей Брин.

Мъск притежава близо една пета от акциите на компанията, които съставляват основна част от неговото богатство в размер на 70,5 млрд. долара. Собствеността на другата му водеща компания SpaceX му носи около 15 млрд. долара.

Само от началото на годината стойността на книжата на Tesla скочи с 269%. Увеличаването на оценката на компанията помогна на Мъск да получи възнаграждение от 595 млн. долара по-рано тази година, с което той стана най-високоплатеният главен изпълнителен директор в САЩ.

Мъск не получава редовно заплата, но взима възнаграждения при достигането на определени цели за Tesla, като продаден брой автомобили например.

Мъск е поредният технологичен предприемач, който изпреварва Бъфет в класацията на най-богатите. Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър и съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин също вече са преди Оракула от Омаха. По рано тази седмица най-богатият човек в Азия Мукеш Амбини също задмина Бъфет.

Според дългогодишния финансов мениджър Майк Новограц оценките на технологичните компании стават прекалено високи и малките инвеститори трябва да напуснат пазара, преди да е станало късно.

„Наблюдаваме ирационално изобилие – това е балон“, смята той. „Икономиката се задъхва, забавя се, люлеем се в резултатите за Covid, но все пак технологичният пазар отбелязва нови върхове всеки ден. Това е класически спекулативен балон“, каза той в интервю за Bloomberg Television.

Състоянието на Бъфет намаля по-рано през седмицата, след като той дари за благотворителност 2,9 млрд. долара под формата на акции на своята компания Berkshire Hathaway. От 2006 г. насам 89-годишният Бъфет е дарил над 37 млрд. долара в акции на Berkshire.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
pepe
преди 3 години
Компания, която за година произвежда по-малко коли, отколкото Форд за седмица и струва над 7 пъти стойноста на Форд - а всички гурута на маркета говорят за оценка на фундмента? Единствения разумен арумент за текущата оценка е да вярваш, че ще открият живот на Марс и Мъск със Space X ще спечели монопол за доставки на Tesla за Марс :) Иначе евала за бизнес нюха му и умението да лови баламурници. Но нищо чудно с темповете на спад на интелект на поселението, до 2025 да стане и трилионер, като след всеки изпушен дйойнт в някой студио, цената на Tesla ще прави флуктоации от няколко стотин милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Бъфет не иска да е номер едно и нокога не го е искал, ако искаше щеше да го е постигнал - той дарява парите си, за да не е спраган сред най-богатите, защото знае, че е мразен за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Мошшшшеникът мъск си осигури завинаги място в учебниците по икономика - и поколения наред студентите ще се дивят, как е станал седми (а защо не и трети или дори първи) по богатство на света, благодарение на своята компания, която не е спечелила и долар !!! Няма такава пародия просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още