IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С лингвистичен гаф поздравиха Дзинтао в САЩ

Шефът на Coca Cola се оказа „загубен в превода”, вдигайки тост на японски пред китайския президент

11:55 | 21.01.11 г.
<p>Мухтар Кент не е единственият, който се е оказвал &quot;загубен в превода&quot; при официални срещи. Снимка: Getty Images</p>

Мухтар Кент не е единственият, който се е оказвал "загубен в превода" при официални срещи. Снимка: Getty Images

Главният изпълнителен директор на Coca Cola Co. Мухтар Кент откри особено запомнящ се начин да поздрави китайския президент Ху Дзинтао – на японски.

Кент поздравил препълнената с хора зала в хотел Парк Мариот във Вашингтон вчера, по време на официалната вечеря. Събитието бе организирано в чест на китайския президент Ху Дзинтао, който е на четиридневно посещение в САЩ, краят на което е днес, припомня Bloomberg.

„В чест на този исторически момент, бих искал да вдигна тост в чест на прзидента Ху и на неговата многоуважаема делегация – канпай”, казал Кент.

Тостът му обаче, вместо от вдигнати чаши, бил последван от внезапен смях от хората в залата, сред които били бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, бившият посланик на странта в Китай Джеймс Сасър, както и директорът на Съвета за национална сигурност на Белия дом по въпросите за Китай – Ейвън Медейрос, както и стотици китайци.

Тостът на китайски всъщност е „ган-бай”. Фразата е със същото значение както „наздраве”.

Кент не е единственият, който е правил лингвистичен гаф на официална среща. През 2009 година настоящият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън поднесе на руския външен министър Сергей Лавров „паник бутон”, символизиращ желанието на новата американска администрация в САЩ подобряване на отношенията с Русия.

Надписът на руски обаче върху него се оказал объркан, а използваната дума означавала „претоварване”, както Лавров деликатно обяснил на Клинтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още