IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С възпоменателна монета БНБ отбелязва 150 години от рождението на Панайот Пипков

Медната монета от два лева е в тираж 3 хиляди броя и ще се предлага на касите на БНБ и още четири банки

12:10 | 12.11.21 г.
<p>
	<em>Изображение: БНБ</em></p>

Изображение: БНБ

От 15 ноември Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Панайот Пипков“ от серията „Български творци“, съобщи централната банка.

Цената на монетата с номинална стойност 2 лева е 36 (тридесет и шест) лева.

Медната пара е с тегло 16,4 грама и с диаметър 34,2 мм, с гурт – гладък с вдлъбнат надпис „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ“. Излята е в тираж 3 хиляди броя.

На монетата е изобразен портретът на известния български музикант и композитор Панайот Пипков върху силует на цигулка. Вдясно от него е числото „150“, а вляво долу в полукръг има надпис „ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНАЙОТ ПИПКОВ“.

Автор на художествения проект на монетата е Василена Станчева.

Почти всички произведения на Панайот Пипков са на фолклорна основа. Композиторът пише и оперетите за деца „Щурец и мравка“, „Деца и птички“. Автор е на популярните хорови песни „Сладкопойна чучулига“, „Когато бях овчарче“ и „Де е България“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

От 15 до 17 ноември всеки клиент ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „150 години от рождението на Панайот Пипков“ ще се продава без ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още