IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sainsbury’s отчете продажби за над 1 млрд. паунда около Коледа

Резултатите на втората по големина верига супермаркети във Великобритания за тримесечието надминаха очакванията

12:44 | 11.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Втората по големина верига супермаркети във Великобритания Sainsbury’s надмина очакванията на анализаторите по отношение на базовите продажби за тримесечието, включващо Коледа, и заяви, че е добре позиционирана да се справи с натиска през тази година, съобщава Ройтерс.

Подобно на четвъртата по големина верига супермаркети Morrisons, и Sainsbury’s отчете по-добра от очакваното търговия около коледните празници с приходи за над 1 млрд. паунда през седмицата около Коледа. Очаква се пазарният лидер Tesco също да отчете добри резултати, което показва, че британците с радост харчат големи суми за храна по празниците.

Това носи известно облекчение за индустрията след няколко години сътресения, предизвикани от възхода на по-евтините германски вериги на дребно Aldi и Lidl.

Акциите на Sainsbury’s поскъпнаха с над 4% в ранната търговия в сряда.

Sainsbury’s, която миналата година купи собственика на Argos - Home Retail, за да подобри онлайн логистиката си и общата си гама от стоки, заяви, че продажбите от магазини, отворени от поне година, са нараснали с 0,1%, без в данните да се включва бензина, през 15-те седмици до 7-ми януари, което е третото тримесечие на финансовата година на компанията.

Въпреки че ръстът е скромен, той все пак е над средната оценка на анализаторите за спад от 0,8% и над понижението през второто тримесечие от 1,1%.

„Пазарът остава много конкурентен и влиянието на обезценяването на паунда остава несигурно“, каза главният изпълнителен директор Майк Куп.

„Добре позиционирани сме обаче да управляваме външната среда и оставаме фокусирани върху изпълнението на стратегията ни“.

Tesco и Morrisons са в процес на преструктуриране след катастрофален период, в който изгубиха пазарен дял. Делът на Sainsbury’s до голяма степен остава стабилен през последните пет години.

Някои инвеститори изразяват опасения, че придобиването на Argos неразумно увеличава експозицията на Sainsbury’s към по-високи разходи за внос предвид обезценяването на паунда след вота по Brexit от юни. Групата обаче заяви, че сделката с Argos е била добра, като продажбите на разработените магазини са нараснали с 4,0%/

Sainsbury's подчерта силното представяне от онлайн бизнеса си и от физическите си магазини през тримесечието, като продажбите са се увеличили съответно с 9% и с 6%. Продажбите на дрехи и стоки за широко потребление също са се повишили съответно с 10% и 3%.

Преди актуализацията от сряда анализаторите очакваха средно печалба преди данъците от 573 млн. паунда (697 млн. долара) за 2016-2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още