IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самотните европейци

Все по-рядко в страните от ЕС се срещат домакинствата, в които двама възрастни отглеждат своите деца, показва статистиката за 2017 г.

13:16 | 08.07.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 година 33,4% от домакинствата в Европейския съюз са съставени от един човек. Това е най-разпространеният модел в общността по данните на Евростат. Следват домакинствата от двама възрастни без деца - 24,9%, а домакинствата, в които съжителствата двама възрастни и деца са 20% от всички в общността, или 44,3 млн.

Поглеждайки към данните за 2007 година е видно, че домакинствата с деца намаляват с 2 процентни пункта - до 29,6%. Тук се включват и самотните родители, тоест домакинство с един възрастен и деца. Но все по-рядко се срещат домакинствата, в които двама възрастни отглеждат своите деца.

От данните на Евростат е видно, че домакинствата с деца са с най-малък дял в Литва (едва 14,3%), Финландия (21,9%) и Германия (22,3%). Във Финландия са регистрирани и най-малко самотни родители - едва 1,8% от домакинствата в страната.

От статистиката не дават обяснение на какво се дължи този тенденция - донякъде самотните родители могат да бъдат обяснени с по-добрите условия за живот и възможностите за професионална реализация от самотен родител, но цялостносто намаляване на броя семействата с деца показва тежката демографска ситуация пред Европа.

В страните от общността все по-рядко се срещат семействата с три или повече деца. Най-малко те са в България - в едва 5% от домакинствата у нас живеят три или повече деца. Лошата ситуация за страната ни се потвърждава и от факта, че в 60% от домакинствата с деца се отглежда едно дете. Това е най-големият дял на тази категория домакинства в целия ЕС.

Положението в Европа като цяло никак не е оптимистично. От статистиката например е видно, че в южните държави, където преди години традиционно броя деца в семейството беше по-голям, също са на дъното. Едва 6% от домакинствата в Португалия и по 8% в Испания и Италия отглеждат три или повече деца. В Гърция делът им е 10% от общия брой домакинства с деца.

Така в Европа властва моделът на семейство с едно дете - 47% от домакинствата, в които се отглеждат деца. 40% имат по  две деца, а в 13% - три или повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Като за тебе е идеален , мирувай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
sexting but NOT homosexual or lesbian
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 5 години
доста повърхностен анализ на ситуацията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 2
mariata
преди 5 години
Виновни сме си сами. Децата не са лукс. И най-бедният ще отгледа не едно, а пет деца. Дядо ми е имал 3 братя и баща му е бил убит през балканската война още като е бил в корема на майка си. И четирите момчета са отрасли, макар и бедно и всеки беше постигнал нещо в живота. Сега проблемът е, че и жените и мъжете не искат да загубят свободата си като имат деца. Има прекалено много забавления днес. И страшно много порно и евтини автомобили. Мъжете лъскат пред екрана и не поглеждат жените. Всеки яде гадна храна и не слиза от автомобила, а това води до болести. И като се добави разваленият чип, че децата са бреме - резултатите са налица. И накрая - аз имам деца и считам, че те са най-прекрасното нещо в живота ми и всяка трудност и лишение за тях си заслужава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
10
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
иначе цифрите са стряскащи ... лошото е че никой няма да помисли върху тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Статията няма да е чета, достатъчно подобни бървежи съм чел. ... но ще споделя едно наблюдение... където има работа, няма деца. Където се лежи по цял ден, по 10 чавета... и що е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Прав е ... ожени се за някоя еманципирана кифла и ше разбереш за кво иде реч ... иначе само лъскайки бастуна, моеш да си дращиш колкото си щеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
не е само у нас тази зависимост малки заплати - високи цени на имотите . виж колко струва гарсионера в берлин или хелзинки в сравнително подреден квартал :) ... а деца в апартамент под наем трудно се гледат . личното ми мнение , че държавно подпомагане въобще трябва да се премахне . достатъчно е безплатното раждане :))) и после почти безплатните у нас общински детски градини ... виж , като почна да живва икономиката 2015-16 , и градинките и парковете се напълниха с детски колички :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
red6
преди 5 години
Иронията, когато плюеш яко по мюсюлманите, но се изказваш точно като такъв, и то краен ислямист. Разликата ти е само, че преди да седнеш в инвесторо си замезил свинско с ракия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още