IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоубийство от преумора хвърля сянка върху Олимпийския стадион в Токио

Смъртните случаи след прекалено много часове работа все още са сериозен проблем я Япония

17:45 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Непрощаващата японска култура на усилен труд отне още един живот – този път на новия стадион в Токио, предвиден за Летните олимпийски игри през 2020 г., пише Bloomberg.

23-годишен работник се е самоубил, след като е изчезнал от работната площадка през март тази година, твърдят неговият адвокат и работодателят му Sanshin Cotp. Мъжът е извършил повече от 190 часа извънреден труд през февруари в строителната компания, която се занимава с изграждането на основи за големи структури и е подизпълнител на Taisei Corp. Бюрото по труда в Токио потвърди, че самоубийството е свързано с преумора, съобщава вестник Nikkei.

"Кароши“, или смъртта от преумора, е сериозен проблем в Япония, като има малко доказателства за подобрения, откакто терминът за първи път влиза в употреба през 70-те години.

Информацията за строителния работник се появи само седмица след като телевизия NHK разкри смъртта на 31-годишен репортер през 2013 г., която също е била причинена от преумора. Жената е имала проблеми със сърцето, след като е извършила 159 часа извънреден труд в рамките на месец. Самоубийството на 24-годишен служител на Dentsu миналата година също беше определено като „кароши“.

Ичиро Секива, директор на Sanshin, коментира пред Bloomberg, че компанията може да е нямала достатъчно работници, когато строежът на основите на Олимпийския стадион е бил в пика си миналата година. Taisei приема инцидента сериозно и работи със своите подизпълнители за превенцията на следващи такива случаи на прекомерен труд, сочи изявление на компанията.

Японският премиер Шиндзо Абе се опитва да реформира трудовата култура на страната и да намали продължителността на работното време, което може да води до заболявания и смърт.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още