IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подготвят първата си банкнота с образ на жена

Министерство на финансите започва да събира предложения коя личност да бъде изобразена

13:01 | 18.06.15 г. 4
<p>
	На сегашната 10-доларова банкнота е изобразен Александър Хамилтън.&nbsp;<em>Снимка: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:US10dollarbill-Series_2004A.jpg" target="_blank">Wikipedia</a></em></p>

На сегашната 10-доларова банкнота е изобразен Александър Хамилтън. Снимка: Wikipedia

САЩ планират да сложат изображение на жена на банкнота за първи път, откакто Марта Уошингтън украси сребърни сертификати преди повече от век, съобщава Bloomberg, базирайки се на информация на американското министерство на финансите.

Финансовият министър Джейкъб Лю и неговите съветници ще поискат обществени обсъждания през следващите месеци във връзка с планирания нов дизайн на банкнотата от десет долара. Изборът чий женски лик ще краси банкнотата ще бъде обявен по-късно тази година.

Кандидатите трябва да са жени, „които са допринесли много за нашата приобщаваща демокрация“, казва министерството в своя изявление.

Финансовото министерство и Бюрото за гравиране и печат ще представят банкнотата през 2020 г., което съвпада със стотната годишнина от текста на 19-тата поправка, с която се предоставя правото на глас на жените, каза Лю в сряда.

По закон само починали личности могат да бъдат изобразявани на американските банкноти, допълни Лю. След проучванията сред обществеността министърът ще трябва да вземе крайното решение.

Десетдоларовата банкнота е третата най-слабо разпространена сред седемте основни купюри и представлява само 5,2% от 36,4 млрд. банкноти в обращение към края на миналата година.

В момента на банкнотата е изобразен Александър Хамилтън, един от основоположниците на САЩ и първи министър на финансите. Хамилтън ще остане на новите банкноти от десет долара, като има две възможности - или на новата банкнота да има негов образ и този на жена, или да има две отделни банкноти, всяка с различно изображение, казва Лю.

Най-важното ни съображение обаче остава сигурността“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Явно подготвят отслабване на долара, щом ще слагат на него представител на по слабия пол :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Мадона, Мерилин, Моника (и тя е фигура с историческо значение на местната политическа сцена:))) ... само с "М" колко подходящи кандидатури могат да се изредят ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Най ше им пасва Мадона !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
"САЩ подготвят първата си банкнота с образ на жена"............................Хахаха ...ей тава се казва държава - мисли се за всяка прослойка в обществото ! Сега всеки онаинст с "десет лева" в джоба, ще може да посрещне навсякъде и по всяко време, физиологичните си нужди ... дано да е някоя мацка с прилична фаца ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още