IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраниха вноса на авокадо от най-големия производител

В Мексико, където плодът е голямо значение за културата и икономиката, годишно се берат около 1,5 милиона тона авокадо

10:08 | 14.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-големият производител на авокадо в света - Мексико, заяви, че няма да има право да доставя авокадо в САЩ до второ нареждане. Според съобщение на мексиканското министерство на земеделието северната съседка е спряла вноса на зеления плод, след като американски инспектор по здравето на животните и растенията в мексиканския щат Мичоакан е получил заплашително обаждане на служебния си мобилен телефон.

Забраната за внос беше обявена през уикенда, в който се проведе финала за Супербоул, когато много хора в САЩ традиционно приготвят салатата с авокадо гуакамоле. Въпреки това САЩ не са се опасявали от дефицит на авокадо за тазгодишния Супербоул, тъй като през последните седмици вече са били изнесени големи количества за Съединените щати, предава DPA.

Мичоакан, единственият мексикански щат, който има пълното разрешение на властите на САЩ да изнася авокадо, страда, както и цяло Мексико, от множество прояви на насилие. Голяма част от насилието е резултат от действията на картели, които се занимават с трафик на наркотици, отвличания и битки за разпределение на територия. Според доклад на информационната агенция AP много от производителите на авокадо докладват за рекет с искания да им се предоставя „непоискана защита“.

През седмицата правителството изпрати около 1000 войници в Мичоакан. Според Министерството на земеделието през последните шест седмици производителите от западния щат са изнесли 135 хил. тона авокадо за САЩ. В Мексико, където авокадото е голямо значение за културата и икономиката, годишно се берат около 1,5 милиона тона авокадо.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още