IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започва да оценява предимствата на електрическите велосипеди

Първите стъпки на администрацията обаче не се приемат еднозначно от производителите

13:50 | 05.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последното десетилетие САЩ са похарчили 10 млрд. долара под формата на субсидии за покупката на електромобили. Но нито пени не отива към един от най-динамичните сектори на електромобилността, привличащ все повече хора - електрическите велосипеди, пише в коментар Bloomberg.

Но това може да се промени, след като в долната камара на Конгреса премина законопроект, който дава правото на данъчни облекчения до 900 долара при закупуването на електрически велосипед. Ако текстовете бъдат подкрепени и от Сената, това ще бъде голям успех за лобистите, смята агенцията.

Данъчните стимули ще променят много ситуацията, смята Майк Рейдънбау, изпълнителен директор на стартъпа Rad Power Bikes, макар и да допълва, че би искал да види и по-голяма подкрепа.

Законопроектът предвижда данъчни облекчения в размер на 30% при признати разходи до 3000 долара за покупката на електровелосипед с цена до 4000 долара. Стимулите имат и подоходен критерий - до 75 хил. долара годишно за данъкоплатците.В първоначалното предложение имаше идея за 30% облекчение при признати разходи до 5000 долара за покупката на електрически велосипед с цена до 8000 долара.

Според производителите на товарни велосипеди в САЩ промяната на законопроекта е удар срещу тях. От компанията Tern коментират, че най-скъпите им товарни електрически велосипеди струват около 9000 долара и нито един от тях не е с цена под 4000 долара. В първоначалното предложение доста от моделите им отговаряха на условията, но сега има само няколко, за чиято покупка може да се използва данъчно облекчение.

За продавачите на нискобюджетни електрически велосипеди обаче, каквито са на Rad Power, промяната е перфектна. Техните стоки се продават онлайн с цена в диапазона 1000 - 2000 долара. От компанията все пак признават, че повечето производители едва ли ще видят голяма полза от този данъчен стимул.

Проучванията показват, че повечето покупки на електрически велосипеди в САЩ са в двата края на ценовата скала - 60% от продажбите са или на модели с цена под 500 долара, или над 3500 долара. Но в последните 12 месеца има голям ръст и "по средата" - продажбите на е-колела с цена между 1500-2000 долара се увеличават със 176%.

На този етап няма точни данни как се отразява цената на електрическите велосипеди върху желанието за покупка, макар че започват проучвания в тази сфера. За да се вместят в изискванията за данъчните стимули много производители може и да свалят цените - е-велосипеди с цена от 4200 долара например могат да бъдат намалени до 3999 долара, посочват още анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още