IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започват разследване срещу J&J заради бебешката й пудра

Компанията е обвинена, че е излъгала за потенциални рискове от рак

22:35 | 12.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското министерство на правосъдието започна разследване за това дали компанията Johnson & Johnson е излъгала за потенциални рискове от рак, предизвикани от бебешката й пудра, и е свикало голямо жури във Вашингтон, съобщават Bloomberg  и Ройтерс, като се позовават на запознати източници.

Голямото жури проучва документи за това какво са знаели официални представители на компанията за канцерогенни вещества в продуктите й.

J&J разкри в годишния си доклад през февруари, че е получила призовки от министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите във връзка с продължаващия спор за бебешката пудра, но не съобщи повече подробности.

Компанията заяви в имейл до Ройтерс в петък, че няма ново развитие по въпроса.

„Както съобщихме по-рано в документите ни пред Комисията по ценните книжа и борсите през февруари 2019 г., получихме призовка от американското министерство на правосъдието. Сътрудничим напълно на разследването на министерството“, посочи говорителят Ърни Нюиц в имейла.

Johnson & Johnson е изправена пред съдебни дела с над 14 хил. ищци, които твърдят, че използването на продуктите й на основата на талк, включително бебешката пудра, са причинили рак.

На 14 декември Ройтерс съобщи, че Johnson & Johnson е знаела от десетилетия, че малки количества азбест, който е известно канцерогенно вещество, са били откривани понякога в продуктите й на основата на талк в тестове от 70-те години на миналия век до началото на новия век. Тя не е разкрила информацията на регулаторите или на обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още