Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Саудитска Арабия търси частни капитали, за да промени плажовете по Червено море

Първата фаза на проекта обхваща 900 острова и 28 хил. кв. км площ

Саудитска Арабия търси частни капитали, за да промени плажовете по Червено море

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия търси инвестиции от частния сектор за превръщането на архипелаг, пустиня и планина – район приблизително с размерите на Белгия на брега на Червено море, в глобална туристическа дестинация, съобщава Bloomberg.

Държавният инвестиционен фонд на богатото на петрол кралство е обещал финансиране за първата фаза на проекта, а компанията Red Sea Development води преговори с банки да увеличи дълга си, разкри ръководителят на компанията, управляващ процеса. Проектът ще обхваща 900 острова и 28 хил. кв. км, става ясно от сайта на компанията.

Още по темата
„Въпреки че няма абсолютна необходимост от капитал, привличането на частния сектор се смята за нещо хубаво. Водим активни разговори с няколко инвеститора“, разкри Джон Пагано, главен изпълнителен директор на Red Sea Development, в интервю от Рияд.

Компанията ще се стреми да структурира инвестициите като съвместни дружества и очаква интерес от местни и регионални инвеститори, допълни Пагано.

Ловци на слънчеви лъчи

Саудитска Арабия превръща крайбрежието си на Червено море в част от плановете си да промени икономиката си и да намали зависимостта си от петрола. Привличането на летовници на плажовете на кралството може да промени туристическата индустрия, която почти изцяло разчита на мюсюлманските богомолци. Но мегапроекти в миналото, целящи да диверсифицират икономиката, не успяха да стартират.

Първата фаза от проекта на Червено море, която трябва да бъде завършена през 2022 г., ще включва 14 хотела и летище за пътнически полети. Очаква се проектът да бъде завършен напълно до 2030 г.

„Трябва да строим още повече през идните години, така че ще има възможност в края на всеки етап да се превърнем в тръст за инвестиции в имоти, което ще ни позволи след това да извлечем печалба от тези активи и да рециклираме капитала“, отбеляза Пагано.

„Ще има много варианти, които ще обмислим. IPO-то е един от тях, но зависи от апетита на пазара по това време“, допълни той. Компанията очаква проектът да създаде 70 хил. работни места и да донесе около 22 млрд. риала (5,9 млрд. долара) към брутния вътрешен продукт на страната.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Първата известна рисунка на Гоген беше продадена на търг