IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия влага 23 млрд. долара в проекти за развлечение

Те ще създадат 70 хил. работни места за саудитски граждани

17:42 | 19.03.19 г. 1
<p>
	Саудитският крал Салман.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Саудитският крал Салман. Снимка: Архив Ройтерс

Кралят на Саудитска Арабия Салман постави началото на четири проекта за развлечение в столицата Рияд, които са на обща стойност 86 млрд. риала (23 млрд. долара), съобщава осведомителната агенция СПА, цитирана от Ройтерс.

Проектите, които включват парк, спортна писта и център за изкуство на открито, са поредните големи инвестиции, които са сигнал за подкрепа за сина на краля и престолонаследник Мохамед бин Салман.

Кралството опитва да преодолее глобалното осъждане, последвало убийството на родения в Саудитска Арабия журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври. Престолонаследникът беше обвинен, че е замесен в убийството.

Кралството и престолонаследникът бяха критикувани и заради изправянето пред съда на десет жени, защитаващи човешките права, по обвинения, свързани с дейността им. Подкрепяни от държавата медии ги нарекоха предатели и „агенти на посолствата“.

Четирите нови проекта са във фаза на разработване – изпълнението ще започне през второто полугодие на 2019 г. Те ще създадат 70 хил. работни места за саудитски граждани, съобщава СПА в комюнике. Проектите ще предложат и възможности за инвестиции на стойност 50 млрд. риала на местни и чуждестранни инвеститори.

Кралят нареди също един от основните пътища в столицата да бъде прекръстен на сина му. 33-годишният престолонаследник си спечели похвали в чужбина заради премахването на забраната на жените да шофират и ограничаването на правомощията на религиозната полиция. Убийството на Кашоги обаче навреди на репутацията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
На бас, че от тия 70 хил. работни места поне 60-65 хил. ще са на пакита и индийци... да накараш саудитец да работи е като да накараш Лукойл да са загрижени за околната среда - просто не стаа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още