IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сейко Хашимото е избрана за нов ръководител на летните Олимпийски игри в Токио

Тя заменя Йоширо Мори, който беше принуден да подаде оставка преди седмица заради сексистки коментари, които предизвикаха остри критики в Япония

10:22 | 18.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бившата олимпийска състезателка Сейко Хашимото, участвала на седем олимпийски игри, е избрана за президент на организационния комитет на Игрите в Токио, става ясно от изявление на японката, която заменя на поста подалия преди седмица оставка Йоширо Мори.

Хашимото освободи поста на министър на Олимпийските игри в Токио, за да заеме новата позиция в комитета, съобщава Ройтерс.

Тя беше посочена от комисията по подбор като фаворит за наследник на Мори, който беше принуден да се откаже от поста заради скандала с неговите сексистки коментари преди две седмици. 

Хашимото е родена в семейство на фермери в северния японски остров Хокайдо през октомври 1964 г., пет дни преди откриването на последните летни Олимпийски игри в Япония. Името ѝ идва от японската дума за олимпийски огън.

Японката може да се похвали с впечатляващ опит на олимпийските игри, като първото ѝ участие е по време на зимните Игри през 1984 г. в Сараево, тогава част от Югославия. Четири години по-късно тя се състезава в Калгари, Канада, в дисциплината бягане с кънки, а след това взима участие в летните Олимпийски игри в Сеул в дисциплината колоездене на писта.

През 1992 г. Хашимото печели бронзов медал в състезанието бягане с кънки на 1500 метра.

Тя е избирана пет пъти за член на управляващата Либерално-демократическа партия. До 18 февруари тя и Йоко Камикава, министър на правосъдието, бяха единствените жени в кабинета на министър-председателя на Япония Йошихиде Суга.

Новият ръководител на комитета ще бъде изправен пред задачата да възстанови ентусиазма около отложените с една година Игри на фона на широко разпространените съмнения относно решението на страната да организира голямо спортно събитие по време на пандемията от коронавирус.

Японското правителство и организаторите на събитието заявиха, че са решени да проведат Олимпийските игри, въпреки че Токио продължава да бъде в поредното извънредно положение заради коронавируса, като само 16% от анкетираните японци смятат, че събитието трябва да се осъществи по план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още