IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на баловете ще генерира за Виена рекордните 151 млн. евро

Бизнесът с балове расте с пет до десет процента през последните няколко години, цените за входен билет варират от 50 до малко под 400 евро

20:00 | 20.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/JUSTIN LANE</p>
<p style="box-sizing: inherit; margin: 0px; color: inherit;">
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

 

За Виенския оперен бал Ричард Лугнер не се скъпи за нищо. Виенският строителен предприемач лично докара със самолета си своя почетен гост Орнела Мути от Генуа. Това е било изискване на италианската актриса, която пътува до мегаполиса покрай Дунав с личния си стилист. Не всеки отделя толкова усилия за своите гости, колкото "Мьортел" (хоросан),  както виенчани шеговито наричат 87-годишния Лугнер. Той е най-известен с това, че всяка година кани световни знаменитости да го придружат на Виенския бал, като сред тях са били Ким Кардашиян, Памела Андерсън и Парис Хилтън.

Но сезонът на баловете всъщност е доходоносен бизнес за Виена и продължава да расте. Според Австрийската търговска камара (WKO) този сезон ще генерира на града 151 млн. евро. Това съответства на увеличение с четири процента в сравнение с предходната година - рекорд. „Бизнесът с балове расте с пет до десет процента през последните няколко години“, казва пред германския Handelsblatt Маркус Грислер, председател на Поделението за туризъм и развлечения в Търговската камара на Виена. 

Според WKO през сезона се очакват около 520 000 посетители, което също е рекорд. Все повече чуждестранни гости идват във Виена, за да прекарат една бляскава вечер във вечерна рокля, смокинг или фрак. „Германците са най-голямата група сред чуждестранните посетители“, казва 48-годишният Грислер. „Но посещението на балове също е много търсено сред американците и азиатците“. Индустрията на баловете ще продължи да расте бързо, смятат експертите. Според WKO гостите харчат средно около 290 евро за вечерта.

Балът в Операта е най-популярният сред международните посетители. "Той е най-популярен поради международната си репутация", съобщава Грислер. Само в рамките на 30 часа 500 работници превръщат държавната опера, която е възстановена в следвоенния период, в бална зала.  Канцлерът Себастиан Курц (ÖVP) обаче ще отсъства от бала тази вечер - ръководителят на правителството е на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Следователно федералният президент Александър Ван дер Белен ще представлява сам Австрия. Маргаритис Скинас, гръцкият вицепрезидент на Европейската комисия, ще бъде сред гостите в четвъртък вечерта. След първото черно-зелено правителство в Австрия и в бала на Операта има сериозна промяна: сред 144 двойки дебютанти за първи път на откриването ще танцува и лесбийска двойка.

На фона на политическите събития около аферата „Ибиса“ на бившия вицеканцлер и десен популист Хайнц-Кристиан Щрахе, мотото „All Opera!“ на 64-ия оперен бал не крие известна ирония.

За досегашния организатор, политикът от ÖVP и довереник на Курц Мария Гросбауер, това ще бъде последният бал в тази роля. Съпругата на първия цигулар от Виенската филхармония Андреас Гросбауер ръководи бала от 2017 г. Тя ще се сбогува със саксофонна инкрустация на херцог Елингтън в четвъртък вечерта под надслов „В сантиментално настроение“. Вече се търси неин приемник. Това е политически и следователно – доста сложен въпрос във Виена. 

По-специално танцовите училища се възползват от сезона преди бала, тъй като много клиенти искат да усвоят танцови умения - за перфектния валс на паркета. Само във Виена има повече от две дузини танцови школи.

Танцовата школа, ръководена от Томас Шефер-Елмайер в непосредствена близост до двореца Хофбург и Държавната опера, се счита за най-престижната. Тази година 740 участници са се регистрирали за младежката танцова школа там вместо обичайните 500. „Ако имате търговски нюх, можете да изкарвате добри пари с танцова школа“, казва Шефер-Елмайер, който от години открива оперния бал.

Сезонът на виенските балове  традиционно се открива в средата на ноември и завършва на карнавалния вторник в Хофбург с около 3500 гости. Най-елегантното събитие обаче не е балът на Операта, а балът на Филхармоничния оркестър във виенския музикален съюз. Балът на виенската икономика също се счита за доста престижен.

Американската певица Анастейша пя там тази година. Според проучване на WKO най-популярни сред местните жители са сладкарският бал, балът на кафеджиите и цветният бал. Според Грислер цените варират от 50 до малко под 400 евро за входен билет за бал. Вход за ложите като за бала на Операта могат да струват петцифрени суми в евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още