IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампионската лига на богатите

За топ футболните отбори в Европа успехът или провалът в турнира има огромно финансово значение

08:57 | 31.08.13 г.
<p>
	Победителят в последното издание на турнира Байерн Мюнхен успя да спечели над 55 млн. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Победителят в последното издание на турнира Байерн Мюнхен успя да спечели над 55 млн. евро. Снимка: Ройтерс

Шампионската лига е турнирът, който събира на едно място каймака на европейския клубен футбол. Целта винаги е една – да се определи кой ще бъде новият крал на Стария континент. Но има и нещо много по-важно от лъскавия трофей - надпреварата е от решаващо значение за финансовите успехи, като слабото представяне може да има голямо влияние върху бъдещето на клубовете.

"Участието в Шампионската лига е изключително важно за всеки един отбор. Клубовете получават пряка финансова полза от средствата, които УЕФА (съюзът на европейските футболни асоциации) разпределя. Освен това всяко с домакинство и приходите от телевизионни права скачат", заявява пред CNBC Остин Хоулихан, старши консултант в спортно-консултантското звено на Deloitte.

32 от най-известните футболни клубове в света, в това число Барселона, Реал Мадрид, Милан, Байерн Мюнхен и Манчестър Юнайтед ще участват в тазгодишното издание на турнира, което започва на 17-ти септември. Жребият бе теглен в четвъртък, като клубовете традиционно бяха разпределени в осем групи по четири отбора.

УЕФА е заделила под формата на награден фонд колосалната сума от 910 млн. евро, като победителят ще получи около 10,5 млн. евро. Освен от премии за всяка една спечелена точка в турнира клубовете в Шампионската лига ще генерират приходи и от продажби на билети, артикули и други, свързани с цялостната търговска дейност стоки.

Като цяло постъпленията от турнира може да достигнат 10-15 на сто от общите годишните приходи на всеки един клуб в зависимост от популярността и успеваемостта на маркетинговата му стратегия. През миналата година английският колос Манчестър Юнайтед успя да спечели 35,5 млн. евро от турнира, докато победителят Байерн Мюнхен прибра над 55 млн. евро.

Председателят на Square1 Consulting Дейвид Бик заявява, че приходите от Шампионската лига са "свободни парични потоци и печалби". По думите му повечето клубове се ръководят от сигурността при изготвянето на своите бюджети, като изключват постъпленията от европейските турнири. По този начин всяко едно евро, генерирано като приход от евромачовете, се оказва бонус.

За най-добрите отбори в Европа обаче успехът или провалът в турнира има огромно значение с оглед на възможността за привличане на нови таланти.

"Доброто представяне в Шампионската лига е разликата между клубовете, които са в състояние да осъществят сделки за 50 млн. евро на трансферния прозорец и останалите, които се задоволяват със скромни суми", отбелязва от своя страна Майкъл Ярман главен пазарен стратег в H2O Markets.

"Ако един клуб не успее да влезе в Шампионската лига, 10-15% от приходите му отиват на вятъра. Оттам нататък той не е в състояние да подпише с нови играчи и да увеличи заплатите. А ако не може да осъществява трансфери, отборът е изчерпан и не може успешно да се конкурира с другите тимове", посочва още експертът.

Въпреки това Ричард Хънтър, ръководител на британската финансова компания Hargreaves Lansdown, заема противоположна позиция. "Изненадан съм колко много малък ефект има успеха в Шампионската лига върху финансите на клубовете. Ако някой от топ тимовете на Стария континент не се класира за следващото издание, цялостният ефект е минимален. Дори ако това стане практика, би отнело няколко години, за да може целия бранд да бъде подложен на финансов натиск", отбелязва анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 10 години
За големите клубове може ефектът да не е толкова осезаем, но за малките изявата в този турнир е от решаващо значение. Представете си значението на 30-50 млн. евро за клуб като Партизан, Лудогорец, ЦСКА, Стяуа, Базел, Динамо. Така че малко мислене на запад няма да им навреди - не на всички им стърчат кинтите от яката и не всички са печелили 2 световни войни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още