IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Pandora се оттегля след снижаването на прогнозите тази седмица

Производителят на бижута изгуби почти четвърт от пазарната си капитализация след корекциите в очакванията

12:50 | 09.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на производителя на бижута Pandora Андерс Колдинг Фрийс ще се оттегли, след като по-рано тази седмица компанията изгуби почти четвърт от пазарната си капитализация, намалявайки прогнозите си за печалба за 2018 г., съобщава Bloomberg.

Колдинг Фрийс ще напусне Pandora на 31 август, заяви базираната в Копенхаген компания.

По-рано тази седмица Pandora снижи перспективите си за печалбата и приходите си за 2018 г., което изпрати акциите ѝ с 24% надолу на следващия ден. Това накара анализаторите да се запитат дали Колдинг Фрийс ще успее да задържи работата си. Компанията каза в четвъртък, че е засегната от редица проблеми, включително по-слаби от очакванията продажби на нови гривни и нарастващи разходи.

През последните години фирмата се бори със слабото представяне на търговията на дребно в САЩ, а тази година проблеми се появиха и в Китай, където черният пазар е ударил продажбите и печалбата. В същото време хедж фондовете заемат къси позиции по акциите, продавайки ги при спада.

Акциите са изгубили 15% от стойността си, откакто Колдинг Фрийс зае поста през март 2015 г., сочат данни на Bloomberg. За сравнение, акциите на конкурентните компании са поевтинели с 3,1% през същия период.

Откакто Pandora се листна на борсата тя постоянно се лута между двете крайности. От 2011 до 2016 г. цената на акциите ѝ скочи почти 20-кратно, след като компанията се препозиционира в т.нар. достъпен луксозен сегмент.

54-годишният Колдинг Фрийс се присъедини към компанията в края на този златен период преди проблемите да започнат да доминират и да потискат акциите. Преди това той беше главен изпълнителен директор на Scandinavian Tobacco Group.

Компанията избра Джереми Шуорц за нов главен оперативен директор, който ще започне работа на 1 септември. Шуорц е бивш главен изпълнителен директор на The Body Shop. Той и главният финансов директор Андерс Бойер ще управляват заедно компанията до избирането на нов главен изпълнителен директор, заяви Pandora.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още