IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест месеца по-късно - БНР с договор за авторските права за музиката в ефира си

Параметрите в него са отново за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения

14:32 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Със закъснение от шест месеца БНР подписа договор с Музикаутор за авторските права за музиката, която използва във всичките си 12 програми, съобщи сдружението.

От началото на годината обществената медия беше в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, излъчвайки музика, без да има предварително и писмено разрешение от авторите ѝ. Това разрешение БНР получава едва вчера, 20 юни 2017 г., когато е подписан и договорът с "Музикаутор".

Параметрите в него са отново за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения, каквото бе предложението на "Музикаутор" от началото на преговорите преди година.

Вместо за пет години обаче възнагражденията ще се увеличават за три – до изтичането на мандата на настоящото ръководство на БНР. Новият договор отчита реалностите от последните години, а именно значителното увеличение на ползваната от БНР музика. Следващата стъпка, съгласно закона, е споразумението да бъде процедурно одобрено от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, която е представителната организация на радио сектора. 

"Защитата на интелектуалната собственост в България тепърва ще се развива. Благосъстоянието на обществата, които зачитат правата на интелектуалната собственост, е по-високо (от това на общества, които не го правят, б. ред.)", посочват от дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката.

През януари БНР започна съдебна битка с „Музикаутор“, след като сдружението прекрати договора си с радиото. От „Музикаутор“ поискаха постепенно вдигане на средствата, които БНР трябва да плаща, настоявайки плащането на авторските възнаграждения да достигне 4,4% от субсидията, която обществената медия получава от бюджета.

От своя страна, от БНР посочиха пред съда, че договорът с „Музикаутор“ е бил едностранно прекратен от страна на дружеството и медията смята, че то е необосновано и представлява „експлоативна злоупотреба от страна на ответника посредством налагането на нелоялни продажни цени или други несправедливи условия на търговия“. Поведението на „Музикаутор“ беше определено като „злоупотреба с господстващо положение“.

Съдът обаче реши, че искът на БНР е недопустим.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още