IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландска лекарка се сдоби неочаквано с картина на Да Винчи

Според аукционна къща Sotheby’s шедьовърът струва 156 млн. долара

17:52 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Туристи чакат пред портрета на Мона Лиза на Да Винчи в Лувъра. <em>Снимка: Reuters </em></p>

Туристи чакат пред портрета на Мона Лиза на Да Винчи в Лувъра. Снимка: Reuters

Британската аукционна къща Sotheby’s неочаквано се е сдобила с шедьовър на Леонардо да Винчи на стойност 156 млн. долара. Това е може би последната картина на великия италиански художник. Платното е било донесено на експертите от шотландската лекарка Фиона Макларън, която дори не е предполагала кой е автор на творбата, съобщи британският сайт на списание People.

Заради финансовата криза Фиона Макларън имала нужда от  пари. Затова решила да се раздели с платното, чиято истинска стойност дори не подозирала. Неизвестната картина на великия майстор на четката изобразява жена с бебе. Тя е била собственост на семейство Макларън от 60-те години на миналия век. Висяла е във фермата през последните 11 години, откакто Фиона и майка ѝ се преместили там през 2001 г., за да са по-далеч от Лондон. 

59-годишната Фиона с ужас си спомня, че по време на основния ремонт на фермата дори не сметнала за необходимо да предпази картината от строителния прах. "Платното беше подарено на моя баща, който е лекар, от един от неговите пациенти", разказва Фиона Макларън. 

"Дълги години предполагахме, че на него са изобразени Дева Мария с Исус. Изследвания показаха, че облеклото е с червен цвят, а това означава, че става дума за Мария Магдалена", разказва Фиона. 

Според ръководителя на шотландския офис на Sotheby’s Гари Робъртсън картината е на около 500 години. На нея са изобразени Мария Магдалена и синът й. Цената на платното може да надхвърли 156 млн. долара.

Въпреки че последната дума за автентичността на платното е на специалистите от Hamilton Kerr Institute към университета Кеймбридж, всички експерти по живописта, които са виждали картината, са единодушни, че е на Леонардо да Винчи. Робъртсън и колегите му са на мнение, че дори Да Винчи да е създал само основата на платното и да е предоставил на някой от учениците си да го завърши, това няма да намали културната стойност на произведението и няма да се отрази върху цената и интереса на колекционерите. 

След като всички формалности бъдат уредени, собственичката на платното планира да го продаде на един от водещите световни музеи, пише БТА.

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още