IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли бира през 2027 година?

Природозащитници подеха кампания в защита на реките

16:53 | 09.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ще има ли бира през 2027 година? Зад тази шеговита провокация се крие съвсем сериозното опасение за питейната вода на Европа – близо две трети от нея са в лошо състояние, а законите, които са създадени, за да я опазват, са под заплаха, съобщават от природозащитната организация WWF.

Тя, заедно с още 100 организации от неправителствения сектор, започват нова кампания, с която призовават Европейската комисия да не променя законодателството на Европейския съюз, тъй като то защитава всички източници на прясна вода – от реки, потоци и езера, до влажни зони и подпочвени води.

Виртуалната кампания, наречена „Живи реки“, се оглавява от WWF, Европейското природозащитно бюро, Алианса на европейските риболовци, Европейската речна мрежа и Wetlands International, които заедно формират Коалиция „Живи реки“. 

Кампанията разгръща въображаеми сценарии за бъдещето на бирата, за да окуражи европейските граждани да се включат в публичната консултация на Европейската комисия във връзка с Рамковата директива за водите на ЕС. Тази консултация, която ще продължи до 4 март, е единствената възможност за широката общественост да изрази мнението си за европейското законодателство за реките.

Макар че сценариите, обрисувани в кампанията, може да изглеждат крайни, бирените производители действително се притесняват за бъдещото качество на водата в Европа, твърдят от WWF.

„Половинчатото прилагане на европейското законодателство за водите от страна на държавите-членки само по себе си е престъпление. Но техните отчаяни опити да го отслабят, преди да е завършила проверката за годност на Комисията, вече отиват твърде далеч“, заяви Андреас Баумюлер, ръководител на отдел Естествени ресурси към WWF.

Сладководните екосистеми са най-застрашените на планетата, а ситуацията в Европа не е по-различна. Днес цели 60% от водите на територията на Европейския съюз не са в добро състояние. Причината е, че държавите членки позволяват те да бъдат експлоатирани по начини, причиняващи трайни вреди, като изграждане на язовири и практикуване на неустойчиво земеделие.

Рамковата директива за водите на ЕС се смята за един от най-важните елементи на природозащитното законодателство, приеман някога. Тя изисква от държавите членки да приведат в добро състояние водите, намиращи се на тяхна територия, най-късно до 2027 г.

Ако искат да спазят този срок, държавите-членки трябва значително да увеличат своите усилия и финансови инвестиции в тази посока. За съжаление обаче, към момента резултатите изглеждат твърде далеч, а правителствата се фокусират по-скоро върху това как може да бъде отслабен законът.

„Европейските реки и езера умират пред очите ни. Затова чрез бирата искаме да отворим очите на обществеността за неприемливото влошаване на тяхното състояние“, коментира Марк Оуен от Алианса на европейските риболовци.
Всеки, който иска да подкрепи кампанията „Живи реки“ и да заяви мнението си пред Европа, може да го направи тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още