IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли човешка колония на Марс

Мисия със заселници на червената планета би струвала 36 млрд. долара

15:31 | 29.11.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марсоходът Curiosity по време на мисията си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марсоходът Curiosity по време на мисията си. Снимка: Ройтерс

Елън Мъск, основателят на частна компания, занимаваща се с космически полети Space X, има грандиозни планове за Марс. Той разкри своята визия за бъдеща колония на Червената планета пред Кралското астронавтско общество в Лондон и в интервю за сайта Space.com.Колонията, която според Мъск трябва да се осъществи на принципа на публично-частното партньорство, би наброявала до 80 хиляди жители.

Първата група от приключенци би включвала по-малко от 10 души, като всеки ще заплати за транспорта по половин милион долара. А самият транспорт ще се осъществи от многократно използваема ракета, задвижвана от течен кислород и метан, пише в материал на Washington Post.

Първите заселници ще трябва да кацнат с оборудване, което да им позволи да започнат отглеждането на растителни култури. Освен това да си набавят азот и въглeрoден диоксид от атмосферата на Марс, както и лед от недрата на Червената планета.

Според Мъск авантюрата би струвала около 36 млрд. долара.

Това не е първият път, в който специалистът споменава за планове си за колонизация на Марс. През септември в интервю за SBC той заявява, че "сметките излизат" и колонизацията на Марс е напълно възможна. Мъск дори заявява, че според него би било възможно Червената планета да се тераформира (да се променят условията за живот на планетата така, че да стане обитаема от земни организми - бел. ред.).

Мъск предвижда, че до 12-15 години човешки крак ще стъпи на Марс. “Убеден съм, че е възможно да се направи”, заявява той.

Засега Space X транспортира товари от и до Международната космическа станция. Все още обаче на компанията ѝ предстои да транспортира човешко същество до открития космос и после да го върне на Земята.

Още подобни любопитни новини от света на технологията и науката четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
promanbg
преди 11 години
Интересен подход. Обикновено мошеникът взема парите на наивниците и изчезва на някое затънтено местенце. Този взема парите, остава и праща наивниците на затънтеното място. Поздравления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
Още подобни любопитни новини от света на технологията и науката четете в Dnes.bg->>>Още подобни любопитни новини от света на технологията и науката, четете в Dnes.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още