IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли България единствената в ЕС без данъчни отстъпки за кинопроизводство?

Промени в Закона за филмовата индустрия трябва да доведат инвестиции в страната, посочи Ярив Лърнър, изпълнителен директор на “Ню Бояна филм”

12:06 | 10.02.21 г. 1
Ще остане ли България единствената в ЕС без данъчни отстъпки за кинопроизводство?

България все още е единствената страна в Европейския съюз, която не предлага никакви данъчни отстъпки за кинопроизводство. Конкурентни сме само защото сме добри в това, което правим с екипите в сравнение със съседните страни, посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ярив Лърнър, изпълнителен директор на “Ню Бояна филмс“.

Той коментира темата в контекста на промените в Закона за филмовата индустрия, които се превърнаха в ябълка на раздора между родните и чуждестранни производители у нас. Според Лърнър проблемите се дължат на неразбирателство.

“Опитваме се да приемем икономически стимули за държавата, които са базирани на данъчни отстъпки. Опасенията на Съюза на българските филмови дейци са, че парите, които получават като помощи за техните филми, ще им бъдат отнети, но става въпрос за съвсем различни програми”, обясни той.

Лърнър потвърди, че целта на промените е законът да проработи.

“Искаме прозрачно да покажем как тази програма ще доведе инвестиции в страната. Много хора не успяват да дадат аргументи защо са против”, коментира изпълнителният директор на “Ню Бояна филмс“.

По думите на Лърнър промените в Закона за филмовата индустрия ще означават повече работа за цялата индустрия. 

“Има още едно неразбирателство - че “Ню Бояна филм” ще спечели парите, но това не е така. Ние предоставяме услуга. Инвеститорът или продуцентът са тези, които идват с проекта, и получават данъчните отстъпки. Това е начин да ги привлечем да работят в страната”, коментира изпълнителният директор.

Лърнър посочи, че парите ще се върнат в икономиката, няма да се изнасят от страната, а „ще привличат инвестиции в нея”.

Той коментира и дейността на “Ню Бояна филм” по време на пандемията, като посочи, че студиото е успяло да завърши четири продукции през миналата година, адаптирайки се към новата ситуация.

Според него “ваксините ще бъдат разпространени и светът ще се върне към нормалното си състояние“, но прогнозира, че това няма да стане в следващата година и половина.

Що се отнася до стрийминг платформите, той заяви, че на този етап те печелят пред кинопрожекциите заради финансирането, но подчерта, че зрителите ще оценяват качеството през личното си преживяване.

Как се прави кино по време на пандемия? Добри ли са промените във филмовата индустрия за “Ню Бояна филмс“? Какво решават и какво не решават промените в Закона за филмовата индустрия? Какви са финансовите стимули за чуждите кинопродукции? Ще остане ли България кино дестинация? Кои са новите проекти на “Ню Бояна филмс“ и какви филми ще излязат през новия сезон?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
дано да остане... от къде на къде бюджета ще спонсорира тия безделници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още