IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще погребе ли Philip Morris цигарите?

Производителят на Marlboro обмисля излизане от бизнеса с традиционните цигари

20:50 | 30.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Aлтернативният продукт IQOS. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Aлтернативният продукт IQOS. Снимка: Ройтерс

Производителят на известните цигари Marlboro Philip Morris обмисля възможно излизане от бизнеса с традиционни цигари. Главният изпълнителен директор на концерна Андре Каланцопулос изказа в сряда очакванията си, че в бъдеще ще се наложат алтернативни форми на пушенето на тютюн.

„Вярвам, че ще дойде момент, в който алтернативните продукти ще се наложат и няма да се налага да продаваме цигари. Надявам се този момент да е скоро", съобщи Каланцопулос пред BBC Radio 4.

Най-голямата компания в сектора вече започна да налага своя алтернативен продукт IQOS, който по същество представлява цигара без дим. Тя се продава вече в няколко страни като Германия, Япония, Швейцария и Италия, а от сряда е и на британския пазар. 

При този метод тютюнът вече не се изгаря, а само се затопля в електронен „склад“. Philip Morris смята, че това е значително по-малко вредно от традиционните цигари. 

По-голямата част от бизнеса си концернът обаче продължава да осъществява с традиционните цигари. Каланцопулос вярва, че през 2025 г. ще има над 1 млрд. пушачи.

Спадащото потребление на тютюневи изделия удря и френската марка Gauloises. Френският производител Seita ще закрие своята последна голяма фабрика за цигари във Франция догодина, предава DPA. Там се произвеждат и известните цигари Gauloises, поясни говорителка на принадлежащата към концерна Imperial Tobacco компания.

Фабриката в Риом дава в момента работа на около 240 служители. Gauloises и други произвеждани досега там цигари вече ще се правят в Германия или Полша. Seita ще продължи да оперира обаче една по-малка своя фабрика, разположена на средиземноморския остров Корсика, но там ще се правят само продукти за регионалния пазар. 

Seita (Société nationale d’exploitation industrielle des tabacs et allumettes) има дълга история. През последните години обаче компанията закри редица свои фабрики. Както предава AFP, Seita страда от липса на конкурентоспособност спрямо конкуренти от Източна Европа, а приходите са спаднали от 2013 до 2016 г. с една четвърт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още