IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще покажат ли Visa, Coca-Cola и Сие червен картон на FIFA?

Обвиненията в корупция карат редица спонсори да обмислят оттеглянето си от уникалните маркетинг възможности, които асоциацията предлага

12:45 | 29.05.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Hyundai e един от основните спонсори на ФИФА.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Hyundai e един от основните спонсори на ФИФА. Снимка: Ройтерс

Корупционният скандал, който разтересе през тази седмица FIFA, накара корпоративните спонсори на ръководния орган на футбола да изпитат сериозни притеснения, но маркетинговата мощ на най-популярната игра в света е толкова голяма, че прекъсването на връзките няма да е лесно, коментира в свой анализ The Wall Street Journal (WSJ).

Световният футбол предлага ненадмината платформа, чрез която марките могат да изпратят своите послания на развиващите се пазари, които са жизненоважни за растежа им. Макар че много от спонсорите на FIFA обявиха опасения заради обвиненията в корупция, които американската прокуратура отправи към 14 лица, свързани с организацията по рано тази седмица, нито един от тях засега не се оттегля от споразуменията си.

Visa Inc. заяви, че иска радикални промени във FIFA, за да не прекрати договора си, който иначе изтича през 2022 г. Други големи спонсори, като Adidas и McDonald'sсъщо изразиха тревоги, докато Coca-Cola, която е спонсор на организацията от повече от три десетилетия, заяви, че спорът „е опетнил мисията и идеалите на Световното първенсто по футбол на FIFA”.

“Компаниите са разколебани [дали да продължат работа с FIFA], но в крайна сметка става въпрос за бизнес“, казва Роб Празмарк, който води преговорите по договорите на FIFA с компаниите чрез своята маркетингова агенция 21 Sports & Entertainment Marketing Group Inc. “Дали потенциалните печалби надделяват над негативния риск? Отговорът е - да“, добавя той.

FIFA засега не отговоря на искането за коментар по повод ефекта на обвинителните актове върху договорите за спонсорство.

Много спонсори работят с FIFA от години, дори десетилетия в някои случаи, въпреки постоянните обвинения в корупция и неправомерно поведение в организацията. Само за тази година FIFA е изправена пред всякакви проблеми - от предполагаема злоупотреба с мигранти, строящи футболните стадиони в Катар, до подкупи за избор на домакин на Световното първенство по футбол, организирано на всеки четири години.

През 2011 г. организацията започна разследване срещу двама от собствените си членове по обвинения в подкуп. Няколко спонсора, включително Adidas и Coca-Cola, тогава публикуваха изявления, с които изразиха загрижеността си относно инцидентите, но така и не прекратиха споразуменията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Абе , тебе толкова време не те ли ъпгрейднаха малко поне бе...Тая твоята версия е поне от година ...по серизно , де !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
динамо
преди 8 години
Понеже виждам ,че ти се вълнуваш повече от Путин дали ще има световно в Русия, повярвай, че нищо ,ама абсолютно нищо няма да постигнат с отмяната му. Нито Русия ще остави Крим, нито своите хора в Донецк и Луганск. А що се отнася до ФИФА там отдавна трябваше да се оре из основи. Оттеглянето на големите спонсори само може да помогне на най любимата игра по скоро да се върне към истинското майсторство и обаяние, което имаше в отсъствието на големите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
До Стефчо 8До Сините камъни 7Е, ребята, що случилас ?!Подкрепеният от ***, Блатер, сам се капична, че ще търси и пощада от ФБР- омразната ви Америка.Швейцария официално започва разследване за дадените първенства на Русия и Катар.Сигурно *** пак няма да бръсне и швейцарците, но те пък положително ще го обръснат и то без *** - на сухо.Пак мъка за мразилките ....Скоро идва деня, в който ще можем да коментираме по форумите, без да сме заливани от помията на руските мразилки спонсорирани от *** - парите свършват, казва го не кой да е а Кудрин.Чао на империята на злото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Според мен Блатер ще поиска политическо убежище в Катар, защото в Русия не е много сигурно, дали няма да му поискат дадения подкуп. Катарците са по-ларж, докато не ги засегнеш на чест. Боже, боже колко мъка има по тия форуми. Дреме му на Блатер за твойта Америка след като вече го избраха на първи тур.Според мен пък както винаги от цялата работа ще спечелят само китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
""""""На ФИФА са и преброени дните, а с ината си Блатер ще завлече всики.Почти съм убеден, че световни в Русия и Катар няма да има, най-вече защото ФИФА ще бъде третирана като престъпна организация."""""""""""""""Сам си написал причината, защо бяха тия изцепки!След Сочи американците имат проблем с уринирането!Само им се чудя, докога ще си мислят, че създаването на успоредни организации с такива функции, няма да стане факт!Щото вечер имаме доста примери! Утре и ново ООН може да излезе на бял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 9
Ironhorse
преди 8 години
Блатер и ФИФА се мислеха за недосегаеми, но пропускат, че САЩ държат банковата система, акакто се видя имало е банкови преводи на подкупи.САЩ се разправиха със собствената си мафия, пред която Блатер и ФИФА са безобидни агънца. Според мен Блатер ще поиска политическо убежище в Катар, защото в Русия не е много сигурно, дали няма да му поискат дадения подкуп. Катарците са по-ларж, докато не ги засегнеш на чест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
Ironhorse
преди 8 години
Ако в САЩ успеят да осъдят обвинените вече лица (при все че ще има още обвинени лица), то може без много да се чудим, ФИФА да бъде вкарана в списъка с организации подпомагащи организираната престъпност.Тогава, нито един американев, нито една американска фирма ще има право да има взаимоотношения с ФИФА.Специфично изискване на американското законодателство е, че партньорите на американски фирми също не бива да имат отношения с подобни организации, защото САЩ счита, че така косвено американски лица и организации имат взаимоотношения със забранени такива.На ФИФА са и преброени дните, а с ината си Блатер ще завлече всики.Почти съм убеден, че световни в Русия и Катар няма да има, най-вече защото ФИФА ще бъде третирана като престъпна организация.Е, разбира се Русия и Катар могат да проведат световни първенства с участието на треторазрядни държави, ако им платят пътните, защото и за това нямат пари завалиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Резултатът ново поражение след оперетните акции в Швейцария. Изглежда изводът е че царят е наистина гол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Абе *** майтапа ...разтревожили се *** , че моралът западнал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Не ми се мисли, в какъв свят живеем!И кой ни управлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още