IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се пребори ли Starbucks с Австралия?

Веригата заведения преживя тежки времена на австралийския пазар, но търси нови възможности за развитие

13:23 | 31.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В САЩ заведенията на Starbucks се срещат на всеки ъгъл и във всеки търговски център, но в Австралия прочутата верига има едва 24 кафенета.

Компанията е дала лиценз за собствена верига на Withers Group, която управлява веригата магазини 7-Eleven в Австралия. Параметрите на сделката все още не са обявени публично, пише BusinessWeek.

Starbucks влезе на австралийския пазар през 2000 г., борейки се с вече установени вериги като McCafe.

Последната е подразделение на МcDonald's, което започва работа в Австралия още през 1993 г. Докато компанията се опитва да разшири бизнеса си с кафе в САЩ, тя вече е постигнала успех в Австралия, където се е превърнала в най-голямата подобна верига.

Сред другите конкуренти на Starbucks са независимите магазини за кафе Gloria Jeans.

Друг проблем, който Starbucks среща в Австралия, е откриването на заведения на места с по-малко пешеходци. Сред бариерите пред компанията са високите цени в менюто ѝ, както и слабият ѝ маркетинг.

Всичко това доведе до катастрофални резултати. До 2008 г. загубите на компанията достигнаха 100 млн. долара, което стана причина за затварянето на 61 от общо 84-те ѝ заведения и то в рамките на същата година.

От своя страна, Withers Group планира да отвори кафенета Starbucks в близост до магазините 7-Eleven, но не и вътре в самите тях.

„Starbucks веднага ще се възползва от богатия опит на Withers Group в продажбите на дребно и маркетинга, както и от директните инвестиции в марката“, заяви представител на Starbucks.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още