IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Холивуд да си върне успехите от 2002 г.?

Бокс офис резултатите за юни и юли тази година са изключително слаби в САЩ

11:05 | 21.08.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Холивуд преживява едно от най-лошите си лета в бокс офиса от години, предлагайки възможност да погледнем назад към по-щастливите му времена, пише Quartz.

Мнозина смятат 1939 г. за „златната година“ на Холивуд – годината, в която излизат „Отнесени от вихъра“, „Магьосникът от Оз“ и „Дилижанс“.

Но от финансова гледна точка 2002 г. e рекордна по брутни продажби на билети в американския бокс офис. Информацията е базирана на данните, които BoxOffice Mojo събира от 1982 г. насам. В номинално изражение 2013 г. е рекордна за американския бокс офис.

Хитовите филми през 2002 г. включват „Спайдърмен“, в който участва Тоби Магуайър, както и ленти от поредиците „Междузвездни войни“, „Властелинът на пръстените“ и „Хари Потър“. Има и много други филмови акценти. Рапърът Еминем направи добър филм. Талантливи сценаристи и режисьори като М. Найт Шамалиян („Следите“) и Чарли Кауфман („Адаптация“) по това време безспорно са на върха на творческите си сили.

Много неща са се променили оттогава. Интернет трансформира из основи цялата световна икономика и кината не са изключение. Netflix се разви от компания за вземане на DVD под наем до гигант във видео стрийминга.

Филмите в момента са достъпни при поискване и то сравнително скоро след пускането им на пазара, благодарение на iTunes, Amazon и платената телевизия. Това дава лесно извинение на американците да си стоят у дома, вместо да ходят на кино.

Изминалите юни и юли, които обикновено са два от най-силните месеци по отношение на посещаемостта на кината в САЩ, имат изключително слабо представяне в бокс офиса.

Брутните продажби на билети намаляват съответно с 20% и 43% през двата месеца. Комедии, за които се шумеше много, като „Секс запис“ например, напълно се провалят, а редицата нашумели продължения (любимата формула за печелене на пари в Холивуд при малък риск), също не успяват да надминат резултатите, които постигнаха техните предшественици. Резултатите за август са по-добри, но едва ли ще бъдат достатъчни, за да компенсират по-ранните загуби.

Всъщност това не е толкова лошо за филмовите студиа, колкото звучи. Голяма част от големите студия изкарват по-голям дял от приходите си от международната публика, където резултатите в бокс офиса отбелязват стабилен растеж. 70% от общите приходи в бокс офиса през 2013 г. са именно от международни пазари.

По-важното е, че се очаква следващото филмово лято да е много силно, както в международен план, така и в САЩ, тъй като за тогава е планирано излизането на големи блокбъстър франчайзи като „Междузвездни войни“, „Супермен/Батман“ и „Игрите на глада“. Някои от тях подсказват, че е възможно 2015 г. да е рекордна за индустрията.

Дали тя ще надмине резултатите от 2002 г., предстои да видим, но Холивуд е много уверен.

„Следващото лято ще бъде най-голямото бокс офис лято в историята“, твърди продуцентът на „X-Мен“ Саймън Кинбърг. По думите му тогава никой няма да се притеснява за бизнеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kikibug
преди 9 години
Супермен/Батман ще излезе чак пролетта на 2016, малко преди Капитан Америка 3. (Бяха предвидени за една дата, но Уорнър Брадърс се усетиха...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още