Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Шведска "летяща" лодка спасява Венеция от вълните

Електрическата лодка намалява значително щетите от ерозията

Шведска "летяща" лодка спасява Венеция от вълните

Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Венеция отдавна е в опасност заради вълните, които създават моторните лодки в каналите й. Това води до ерозирането на основите на исторически сгради и създава риск от рухването им, пише Ройтерс.

Нова електрическа лодка, която лети над водата, може да е решението на проблема. Тя беше представена по време на изложението Salone di Nautica.

Ерозията е причинена от вълните на моторните лодки, водните автобуси и фериботите, които заливат стените на сградите покрай каналите.

Още по темата
Електрическата лодка на шведската компания Candela -  Candela C-7, се движи чрез компютърно управлявани подводни крила, които издигат корпуса във въздуха и създават впечатлението, че лодката лети над водата. Candela съобщава, че технологията ѝ значително намалява щетите от ерозията.

„Лодката има пет сензора, които четат водата и говорят с компютърната система в плавателния съд, а компютърната система казва на подводните криле да се движат и те извършват сто движения в секунда напред, назад и по диагонал, за да поддържат стабилността на лодката“, казва Мария Рохман от Candela, докато управлява C-7 над венецианската лагуна по време на тестова обиколка през уикенда.

„Плавателният съд е изключително стабилен, без никакво удряне във вълните, просто се плъзга по водата“, допълва тя.

Candela съобщава, че лодката се движи бавно с помощта на батерия, като използва малко енергия и създава вълна с височина под пет сантиметра по подобие на традиционните гребни лодки.

Компанията работи и по водно такси и ферибот, използвайки същата технология.

Candela се надява, че подводните ѝ крила ще станат редово транспортно средство за пътуване във Венеция, което ще помогне за намаляването на замърсяването и ерозията.

„Това е стар град. Всички обичаме Венеция и ако можем да помогнем за спасяването ѝ, трябва да го направим“, отбелязва Рохман.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова
Още по темата: Новини Венеция ерозия

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Стивън Спилбърг подписа договор за продуциране на филми с Netflix