IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски супермаркет пусна в продажба бургери с щурци

Това стана възможно след промяна на местното законодателство за безопасност на храните

10:00 | 15.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;coop.ch</em></p>

Снимка: coop.ch

За първи път произведена в Швейцария храна от насекоми, предназначена за човешка консумация, се продава в супермаркетите Coop, съобщи компанията, цитирана от The Lockal. Това става няколко месеца, след като беше преразгледано местното законодателство за безопасност на храните. 

Компанията реши да продава храни с насекоми в седем клона, включително в Женева, Базел, Берн, Лозана, Лугано и Цюрих, от 21 август.

Законодателството за храните беше променено през май, за да стане възможна продажбата на храни, базирани на щурци, скакалци и ларвите на брашнения бръмбар.

Тези насекоми, използвани отдавна във фуражите, трябва да бъдат отглеждани под строг контрол до четвърто поколение, и едва след това да бъдат използвани за човешка консумация, според швейцарското законодателство.    

Така за създаването на местна продукция ще са необходими няколко месеца.

Междувременно вносът е възможен при строго определени условия – насекомите трябва да бъдат отгледани според изискванията на швейцарското законодателство, а производителят да предоставя възможност за проверки от швейцарските органи за безопасност на храните.

Пускането на продуктите с насекоми на  Coop, произведени от стартъпа  Essento, първоначално бе отложено, тъй като липсваше разрешение за внос.

Продуктите от насекоми имат голям потенциал за кулинарията, производството им спестява ресурси и хранителните съставки са с високо качество, казва съоснователят на Essento Кристиан Барч. Според него насекомите са идеалното допълнение към съвременната диета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още