IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шънджън изпреварва Ню Йорк по брой на милиардерите

Милиардерите по света увеличават богатството си с 4% до 15,2 трлн. долара през 2021 г.

14:24 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bertha Wang/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bertha Wang/Bloomberg

Шънджън измества Ню Йорк през 2021 г. от третата позиция в класация за градовете, в които живеят най-много милиардери. С това Китай се утвърждава като световен център на супербогатите, показва годишно проучване на базирания в Шанхай изследователски институт Hurun.

Южнокитайският промишлен център може да се похвали със 113 милиардери срещу 110 за Ню Йорк. С това градът се нарежда на трето място след Пекин (144) и Шанхай (121). Така и трите града с най-много милиардери в света се оказват в Китай.

Китай е „абсолютен лидер в света, когато става дума за броя на милиардерите, който надхвърля този на следващите три държави взети заедно“, изтъква Hurun в своя анализ Global Rich List 2022, цитиран от Nikkei Asia Review.

Общо Китай разполага с 1133 души, които имат състояние от по над 1 млрд. долара. Броят им се равнява на една трета от всичките 3381 милиардери по света, живеещи в 69 страни.

Последните данни показват увеличаване на разликата между Китай и вторите в подреждането САЩ, които имат 716 милиардери, докато третата позиция принадлежи на Индия с 215 супербогаташи.

„Китай изпревари САЩ по брой на милиардерите през 2016 г. Оттогава броят им в САЩ е нараснал с една трета, докато този в Китай се е удвоил“, се посочва в доклада.

Въпреки това Китай отчита най-голям спад на богатството на милиардери от класацията. Общо 160 души излизат от подреждането на Hurun. Сред милиардерите с най-голям спад в богатството е Пони Ма, основател и главен изпълнителен директор на Tencent, чието богатство се свива с 30% до 52 млрд. долара, а това на Джак Ма, основател на Alibaba, изтрива една трета от стойността си и сега възлиза на 33 млрд. долара.

милиардери милиардери

Колин Хуанг, основател на китайската компания за електронна търговия Pinduoduo, се оказва най-големият губещ в класацията, след като богатството му намалява с 50 млрд. долара. Сега то възлиза на едва 19 млрд. долара. Основна причина за този спад са затегнатите регулации в Китай, които засегнаха платформите за електронна търговия.

„Китайските милиардери бяха силно засегнати през последната година“, изтъква Рупърт Хугеверф, председател и главен изследовател на Hurun Report. "Платформите за електронна търговия, недвижимите имоти, образованието, генеричните лекарства и електронните цигари бяха най-тежко засегнати", добавя той.

В топ 10 на най-богатите хора на планетата не присъства нито един представител на Китай, като подреждането е доминирано от американците. Лидер е Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, чието нетно богатство достига 205 млрд. долара. Той е следван от Джеф Безос, основател на Amazon, със 188 млрд. долара. Индийският телекомуникационен магнат Мукеш Амбани заема девето място със 103 млрд. долара.

Като цяло 66% от новите лица в класацията на милиардерите са представители на азиатски страни.

Роман Абрамович, собственик на английския футболен клуб Челси, е сред руските милиардери, които са засегнати от икономическите санкции на Запада, наложени заради войната в Украйна. Общото богатство на руските олигарси се свива с над 100 млрд. долара от 14 януари насам, изчислява Hurun.

Въпреки опасенията за икономическото въздействие на войната в Украйна и продължаващите щети, причинени от пандемията от COVID-19, светът все пак е добавил още 153 милиардери през предходната година, а общото богатство на присъстващите в списъка нараства с 4% до 15,2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още