IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният франк натежава върху Swatch

Производителят на часовници е записал спад на печалбата си за първото полугодие за пръв път от пет години насам

11:20 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силният франк натежава върху Swatch

Швейцарският гигант в производството на часовници Swatch Group отчете спад на печалбата си за първото полугодие за първи път през последните пет години.

На резултатите в периода януари-юни са натежали високият курс на швейцарския франк и временните проблеми с производството заради пожар в един от заводите, пише Bloomberg.

За първото полугодие на 2014 година оперативната печалба на Swatch се свива с 8,8 на сто до 830 млн. франка (924 млн. долара). Предварителните очаквания на анализаторите бяха показателят да възлезе на 849,50 млн. франка.

Нетната печалба за периода се е свила до 680 млн. франка, което е малко под очакваните от анализаторите 690 млн.

През шестте месеца приходите на компанията са нараснали с 2,4 на сто на годишна база до 4,1 млрд. франка. Негативният ефект от скъпия швейцарски франк е намалил приходите със 188 млн. франка. Причината е, че средният курс срещу долара е бил с 4,9 на сто по-висок спрямо първото полугодие на 2013 година.

На резултатите на Swatch се отразява и колебливото търсене на часовници от високия ценови клас на твърде важния за компанията китайски пазар. Тук проблемите идват заради забраната за получаване на скъпи подаръци от страна на държавните служители, която се отразява негативно на компаниите, пише Ройтерс.

Днес акциите на Swatch поевтиняват с 1 на сто до 508,50 швейцарски франка на борсата в Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още