IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур остава най-скъпият за живот град в света

По-високата стойност на долара изпрати и Ню Йорк сред градовете с най-високи разходи за живеене

12:30 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За четвърта поредна година Сингапур е най-скъпият за живот град, показва проучването на The Economist Intelligence Unit за 2017 година. Данните на изданието показват, че в челната петица на градовете, в които разходите за живот са най-високи, са предимно градове в Азия.

Второто място в тази класация се заема от Хонконг, а третото е за швейцарския град Цюрих, която отстъпва с едно място спрямо 2016 година. Два японски града – Токио и Осака, се издигат спрямо миналата година и съответно вече заемат четвърто и пето място по отношение на разходите за живот.

На обратния полюс е Алмати – най-големият град в Казахстан. Това е градът с най-ниски разходи за живот според анализите на The Economist. Следват Лагос (Нигерия), Бангалор (Индия), Карачи (Пакистан) и Алжир. Ниските разходи за живот в тези градове обаче често е свързан с политически риск и икономически проблеми в самите страни, отчитат още от изданието.

В челната десетка сред най-евтините за живот градове попада и румънската столица Букурещ, която заема деветото място.

Заради по-високата стойност на долара сред най-скъпите градове в света влезе и Ню Йорк. Бизнес столицата на САЩ се изкачва с две позиции спрямо 2016 година и е вече на девето място. Париж е единственият град от еврозоната в челната десетка и заема осмото място. Авторите на доклада отбелязват, че да живееш днес в Париж е със 7% по-скъпо, отколкото в Ню Йорк.

Десетото място в класацията на най-скъпите за живот градове се нарежда Копенхаген. В десетката освен Цюрих място намира и друг швейцарски град – Женева (7).

За оценката експертите в The Economist взимат цените на 160 стоки и услуги, сред които храни, алкохол, дрехи, козметика, както и разходи за жилището, транспорт и за училища и детски градини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още