IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът около гръцкия Folli Follie заплашва да стане политически

Фалшиви продажби са генерирали стотици милиони евро от продажба на скъпи акции от компанията, а управляващата тогава СИРИЗА е била наясно

11:53 | 24.12.20 г.
<p>
	<em>Бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Скандално известният гръцкия луксозен бранд Folli Follie отново е на дневен ред в южната ни съседка. Компанията е разследвана за измами в размер на стотици милиони евро в периода 2001 - 2017 година, а информация за имейли на служители, изтекла във връзка с разследването, обвързват скандалните действия с управлението на СИРИЗА и тогавашния премиер Алексис Ципрас.

Според одитния доклад на PricewaterhousеCoopers висшият мениджмънт на компанията са извършвали виртуални покупки и продажби на и от свързани компании и дори несъществуващи компании. В някои от тези трансакции с 27 световни компании (основно в Азия) са използвани и фалшиви банкови документи, показва проверката, цитирана от "Катимерини".

В резултат само през 2017 година продажбите на Folli Follie са в размер на 1 млрд. евро, а активите се оценяват на 2 млрд. евро. Фалшифицираните финансови данни са довели до ръст на цената на акциите на компанията.

Така основният акционер - Димитрис Куцолиуцос и неговият син Джордж, са спечелили общо почти 135 млн. евро от продажбата на акции в периода 2001 - 2017 година. От дивиденти печалбата им е била в размер на над 45 млн. евро.

С пари на фирмата са купувани луксозни яхти, скъпи автомобили и хеликоптери, допълва гръцкото издание.

Всичко това не е било възможно да се случи без напълно контролиран и пасивен борд на компанията. Някои от членовете му дори не са присъствали на нито едно заседание.

Разплитането на случая започна през лятото на 2018 година. Пазарните регулатори започнаха да разследват компанията, а търговията с акциите ù беше спряна през май същата година по искане на Атинската фондова борса.

Публикуването на последния доклад повдигна въпроса защо от Комисията за капиталовите пазари в Гърция не са реагирали по-бързо, особено когато става ясно, че част от измамите са се случили след първите съобщения за нередности в компанията, пише "Катимерини".

Но още по-скандални се оказват имейли на служители на компанията, появили се във връзка с разследването. Според тях висши чиновници в правителството на СИРИЗА са били наясно с действията на Folli Follie.

"Нафтемпорики" посочва, че става въпрос за бившите зам.-министри Алекос Фламбурарис, Алексис Харицис и Ставрос Араховитис. В момента те са депутати от СИРИЗА и отхвърлят всякакви обвинения.

В доклада на PWC обаче са включени няколко имейла, които замесват не само тях, а и директно тогавашния премиер Алексис Ципрас. Документът е подаден в прокуратурата, която да прецени дали ще се наложи отнемане на депутатски имунитети във връзка със скандала. Лидерът на опозиционната в момента СИРИЗА днес също е депутат в парламента.

Конкретно електронното писмо, замесващо Ципрас в скандала, е от директора по сигурността на Folli Follie до Джордж Куцолиуцос, в което е записано, че "инструкцията отгоре е да се помогне на групата. Това е позицията на Министерския съвет. Премиерът е информиран", посочва гръцкото издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още