IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпоценни камъни привличат туристи край Маджарово

Агенция предлага приключенски турове в търсене на аметисти, ахати, халцедони и ясписи в стара мина в Източните Родопи

16:23 | 23.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;СлоуТурс.БГ</em></p>

Снимка: СлоуТурс.БГ

Търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни се превръща в модерен вид туризъм по света. Сред страните, където често се практикува, са Турция, Грузия, Съединените Щати, Етиопия, Колумбия и Австралия, а в България този тип приключенски туризъм едва прохожда. Но страната ни има огромен потенциал за неговото развитие, смятат от сектора.

Лилави аметисти, ахати, млечносини халцедони и благородни ясписи — всички те лежат погребани в мината край Маджарово в Източните Родопи. За да ги намерите, трябва да се разходите в района на старата мина, казва Екатерина Терзиева от туристическата агенция „СлоуТурс.БГ“, която вече предлага приключенски турове за търсене на ценните минерали.

Благодарение на разположението си в кратера на изгасналия преди 35 млн. години вулкан, през социализма Маджарово се развива като рудодобивно селище. В резултат на вулканичната дейност тук има оловна руда, сребро, злато и над 16 вида ценни минерали и скъпоценни камъни, част от които и днес може да съберете покрай красивите меандри на река Арда.

От 50-те години на ХХ век до края на 80-те години Маджарово се развива като миньорско селище и жителите му достигат почти 10 хил. души. През 90-те години държавата изоставя маджаровската оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, а съоръженията са премахнати.

Проучването на находищата на аметисти, ахати и ясписи приключва, а след затварянето на двата рудника на някогашния минен гигант ГОРУБСО Маджарово започва да се топи. Днес това е най-малкият град в България след Мелник, с население от едва 670 души, а територията около бившата мина се владее от планинските водачи и каменарите. Много от тях са работили в някогашните рудници, други са търсачи на съкровища с колекции от по над 5 тона скъпоценни и полускъпоценни камъни, трети имат собствени ювелирни работилници.

Сред най-често срещаните тук камъни е аметистът. Намират се също и яспис, халцедон и ахат. Всичко, което намерите по време на експедицията за търсене на скъпоценни и полускъпоценни камъни, можете да задържите, казва Екатерина Терзиева. 

Търсенето на скъпоценни камъни може да се съчетае с посещение на някои от десетките древни тракийски светилища в района и наблюдение на египетския и белоглавия лешояд и меандрите на река Арда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още